Dikke aanklacht tegen Duitse bestuurders om fraude WK 2006
i

EPA

Dikke aanklacht tegen Duitse bestuurders om fraude WK 2006

Trevor Wagener • 13:15, 06-08-2019 / Laatste Update: 18:38, 12-12-2023

Het gaat lekker in Duitsland, maar niet heus! Theo Zwanziger, Wolfgang Niersbach en Horst Rudolf Schmidt zijn door het federaal parket (Openbaar Ministerie) in Zwitserland aangeklaagd. De oud-bestuurders van de Duitse voetbalbond worden beschuldigd van medeplichtigheid aan fraude rond het wereldkampioenschap van 2006.

De 3 zouden, samen met de toenmalige Zwitserse FIFA-official Urs Linsi, wat leden van een toezichthoudend groepje lui van een commissie van de Duitse voetbalbond (DFB) op frauduleuze wijze hebben misleid over het werkelijke doel van een betaling van 6,7 miljoen euro. Dat bedrag werd overgemaakt naar een bedrijf in Qatar.

Dubieuze doekoe

Eigenaar van dat bedrijf was Mohamed Bin Hammam, een voormalig vicevoorzitter van de FIFA die levenslang is geschorst wegens omkoping. Justitie in Zwitserland opende de strafzaak in 2016 na publicaties in tijdschrift Der Spiegel over de dubieuze betaling.

Naast Zwanziger, Niersbach en Schmidt behoort ook oud-topprof Franz Beckenbauer tot de verdachten. De procedures tegen de voorzitter van het organisatiecomité van 2006 worden later voortgezet. Gezondheidsproblemen maakten het onmogelijk Beckenbauer te ondervragen, aldus het Zwitserse federaal parket.