Discussie over inleveren salaris: 'Spelers hebben het recht om nee te zeggen'
i

ANP

Discussie over inleveren salaris: 'Spelers hebben het recht om nee te zeggen'

admin • 18:23, 17-05-2020 / Laatste Update: 01:45, 06-01-2024

In en rondom de voetbalkleedkamers wordt momenteel veel gediscussieerd over een salariskorting in het profvoetbal. Vanuit clubs klinkt de roep om wat geld in te leveren, maar niet elke speler wil zomaar overal mee instemmen, stelt zaakwaarnemer Revien Kanhai van Forza Sports Group in het Eindhovens Dagblad.

"Wij adviseren onze spelers om kritische vragen te stellen”, geeft hij aan. "Waar is het geld voor bedoeld? Waar gaat het naar toe? Ligt er een plan om de rest van het personeel te helpen en is er alleen een afdracht nodig zolang het stadion leeg is?” De richtlijn van de spelersvakbonden VVCS en ProProf, federatie van werkgevers FBO en coaches betaald voetbal (CBV) werd gepresenteerd als een ‘historisch akkoord’.

Recht om nee te zeggen

Kanhai wijst er echter op dat nog niets bindend is en dat clubs en spelers samen moeten overleggen. Spelers moeten volgens hem wel realiteitsbesef hebben over de crisissituatie waarin de wereld zich bevindt, maar hij hamert er ook op dat maatwerk voor een individueel geval soms noodzakelijk is. "De sociale partners hebben een prima aanbeveling gedaan. Arbeidsrechtelijk heeft een speler echter het recht om nee te zeggen."

Gezamenlijk op zoek naar oplossing

"In Nederland zijn er helaas enkele clubs die zich niet correct gedragen naar de speler toe", weet Kanhai. "Ze dreigen met sancties. Maar het is een onjuiste strategie van clubs om te dwingen, men moet gaan beseffen dat we samen uit de crisis moeten gaan komen en dus gezamenlijk oplossingen moeten vinden."