Donny van de Beek wil op linie met Frenkie de Jong en Gini Wijnaldum: 'Hoop op kans'
i

ANP

Donny van de Beek wil op linie met Frenkie de Jong en Gini Wijnaldum: 'Hoop op kans'

Trevor Wagener • 10:21, 07-10-2019 / Laatste Update: 20:24, 04-01-2024

Met lekkere voornemens arriveert Donny van de Beek maandagmiddag in het trainingskamp van het Nederlands elftal voor de komende interlands tegen Noord-Ierland en Wit-Rusland in de EK-kwalificatie. "Ik ga enorm mijn best doen en hoop op een kans, die ik dan met beide handen moet pakken", zegt hij tegen aanwezige media.

Wie de interlands van Van de Beek gaat tellen, is snel klaar. De blonde middenvelder van Ajax droeg slechts 7 keer het shirt van het Nederlands elftal. Dat is niet veel voor een speler die het afgelopen seizoen zo goed op het hoogste niveau van de Champions League speelde dat Real Madrid hem wilde hebben.

Wel erbij, zelden in 't veld

"Ik zit er eigenlijk altijd wel bij", doelt Van de Beek op de selectie van Oranje. "De bondscoach riep me vorig jaar zelfs op toen ik even niet speelde bij Ajax. Dan heeft hij toch vertrouwen in mij. Dat merk ik ook wel aan onze gesprekken. Maar ik begin niet vaak en mag ook niet altijd invallen. Dat wil ik graag veranderen. Het is niet mijn bedoeling dat het bij zeven interlands blijft.”

Van de Beek zat vorige maand geblesseerd op zijn bank in Nijkerkerveen toen het Nederlands elftal van Duitsland (4-2) en Estland (4-0) won. Frenkie de Jong en Georginio Wijnaldum zijn, mits fit, onder bondscoach Ronald Koeman nagenoeg zeker van een basisplaats.

Omgedraaid

Tegen de hoog aangeschreven Duitsers startte ook Marten de Roon op het middenveld. De speler van Atalanta moest tegen het povere Estland plaatsmaken voor de aanvallend ingestelde Davy Pröpper. Die laatste is er de komende week niet bij, wegens een blessure.

Dat biedt misschien mogelijkheden voor Van de Beek, al kan Koeman natuurlijk ook besluiten om donderdag tegen Noord-Ierland en 3 dagen later tegen Wit-Rusland weer met De Roon te starten. "Ik weet niet wat de bondscoach van plan is", zegt Van de Beek. “Maar ik zie een middenveld met Frenkie, Wijnaldum en mijn persoontje natuurlijk wel zitten."

Groot belang

Het Nederlands elftal staat er goed voor in de race om een rechtstreeks ticket voor het EK van komende zomer in 12 landen. Oranje heeft inmiddels in eigen hand of het de poule wint en neemt met overwinningen op Noord-Ierland en Wit-Rusland een voorschot op een eindklassering bij de beste 2.

"We kunnen komende week goede zaken doen", beseft Van de Beek. "Hopelijk kan ik mijn bijdrage leveren en anders moet ik er voor zorgen dat ik later een kans krijg."