Eredivisie gaat mogelijk veranderen: geen kunstgras en minder ploegen in competitie
i

Joep Leenen

Eredivisie gaat mogelijk veranderen: geen kunstgras en minder ploegen in competitie

admin • 00:51, 09-10-2018 / Laatste Update: 04:30, 06-01-2024

Een nieuwe eredivisie zonder kunstgras komt eindelijk dichterbij. De topclubs Ajax, PSV en Feyenoord hebben een concreet voorstel op tafel gelegd om het ‘Europese’ televisiegeld per 2021 heel anders te gaan verdelen. Van dat geld zou er potje gemaakt kunnen worden om al het kunstgras in de eredivisie te vervangen, meldt het AD.

Europees geld tegen kunstgras

Dat geld moet komen uit de Europese prestaties van de topclubs. Minimaal 10 procent van de inkomsten die Nederlandse clubs uit de Champions League en Europa League halen, moeten in het nieuwe plan naar alle overige clubs in de eredivisie gaan. In een succesvol seizoen zoals dit jaar zou dat al snel een extra pot van zo’n 10 miljoen euro betekenen.

Minder ploegen

In ruil daarvoor willen de topclubs af van al het kunstgras in de eredivisie. Ook willen ze een nieuwe competitieopzet, zeer waarschijnlijk met play-offs. In die nieuwe opzet zouden dan 16 clubs spelen in plaats van 18 zoals nu. De exacte invulling van die opzet moet nog verder besproken worden. Daarnaast willen Ajax en PSV hun beloftenteams in de Keuken Kampioen Divisie kunnen behouden. De bedoeling is om de ‘eredivisie 2.0’ per 2021 te laten starten.