Eredivisieclubs komen met plan voor grote hervorming
i

ANP

Eredivisieclubs komen met plan voor grote hervorming

Bart van der Wijst • 08:04, 30-11-2017 / Laatste Update: 19:48, 12-12-2023

Bij de Algemene Vergadering Betaald Voetbal moest op 18 december eindelijk een doorbraak zijn in de kunstgrasdiscussie. Die doorbraak komt er niet, maar een revolutie is wel degelijk aanstaande, verzekeren de betrokkenen. De Eredivisie gaat op de schop in 1 algeheel plan.

Overigens is de werkgroep die eindelijk het evenwicht moest gaan doorbreken rond kunstgras in de Eredivisie, alweer opgeheven. Er waren teveel uiteenlopende belangen en veel gedoe over geld.

Nuttige sessies

Toch is Jacco Swart, directeur van de Eredivisie CV, blij met de handvol vergaderingen die er zijn geweest. "Er is wel degelijk een brede bereidheid om door te pakken, om dingen écht te gaan veranderen in het Nederlandse voetbal", vertelt hij tegenover het Algemeen Dagblad. "Oók bij het thema ‘gelijke ondergrond'.

Dat clubs eigen, individuele belangen hebben, is vanzelfsprekend. Door zaken nu in samenhang op te pakken, praten we over een totaalpakket: 1 grondig veranderingsplan. Niet alléén kunstgras aanpakken, maar ook alles wat daar direct en indirect aan raakt."

Wat houdt dat in?

Daarbij moet volgens Swart voornamelijk gekeken worden naar de opzet van profcompetities. "Maar ook verdeling van televisiegeld, de bescherming en kwaliteit van de jeugdopleiding en het verbeteren van stadionbezoek voor de fans", weet hij.

"Die balans is belangrijk. Over sommige onderdelen zijn we niet alleen met de Eredivisie in gesprek, maar ook met de KNVB en de CED, de coöperatie eerste divisie."

Op korte termijn weinig verandering

De Algemene Vergadering Betaald Voetbal op 18 december, oorspronkelijk de datum waarop een concreet ‘kunstgrasplan’ moest worden gelanceerd, komt nu alweer te vroeg voor een echte vervolgstap. Wéér zullen er eerst weer maanden van vergaderingen volgen. "Nog dit seizoen komt er een duidelijk plan van aanpak op tafel", aldus Swart.

"Wat gaan we concreet veranderen, welke thema’s hebben prioriteit, en hoe schakelen we die verschillende onderdelen aan elkaar, zodat het grotere belang van het Nederlandse voetbal wordt gediend? De concrete invoering van maatregelen zullen we nog nader moeten bepalen, maar we kunnen niet blijven wachten, dat is wel helder."

In pakweg 2019 of 2020 moet de Eredivisie toch wel hervormd zijn zo onderhand, compleet met natuurgrasvelden? Swart: "Pin me niet vast op een termijn. Maar dat we binnen afzienbare tijd zaken gaan veranderen, dát is de discussie niet meer."