Eredivisieclubs vergaderen onderling over verbieden kunstgras
i

Proshots

Eredivisieclubs vergaderen onderling over verbieden kunstgras

Trevor Wagener • 10:26, 18-09-2017 / Laatste Update: 12:30, 12-12-2023

Eredivisieclubs vergaderen maandag over een mogelijk verbod van spelen op kunstgras op het hoogste niveau. Voordat clubs uit de Jupiler League hun zegje mogen doen, moeten eerst de 18 clubs uit de eredivisie er samen uit komen.

Tijdens de vergadering zal onder meer gesproken worden over alternatieven, compensaties en de oer-Hollandse kwestie: wie gaat alles betalen? Daarbij wordt niet alleen gesproken met voorstanders om het kunstgras in zijn geheel uit te bannen.

Met de vuist op tafel

Onder meer clubs uit 'kamp pro-kunstgras', laten zich horen. Adriaan Visser van PEC Zwolle zette de toon in Voetbal International: hij is het zat dat zijn club altijd als negatief voorbeeld aangehaald wordt. Zelfs Bayern-speler Arjen Robben sprak zich uit over de kunstgras-kwestie. "Het speelt gewoon anders, niet lekker. Snap het van amateurs wel, maar financieel moet er in de eredivisie wel iets te regelen zijn."

Net als bij PEC kozen de clubs uit de eredivisie en Jupiler League met kunstgras, daar alleen voor vanwege het kostenplaatje. Een 'echt' veld kost al gauw een half miljoen euro, iets dat niet elke club kan betalen. Niet iedere betaald voetbalorganisatie wil meedokken voor natuurvelden van de concurrenten.