Femke Halsema kritisch op Eindhovense collega John Jorritsma: 'Houdt zich niet aan afspraak'
i

ANP

Femke Halsema kritisch op Eindhovense collega John Jorritsma: 'Houdt zich niet aan afspraak'

Trevor Wagener • 21:25, 11-04-2020 / Laatste Update: 03:31, 07-01-2024

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam heeft gezegd dat haar Eindhovense collega John Jorritsma zich deze week niet aan de afspraken heeft gehouden bij het innemen van een standpunt over het betaald voetbal na juni. Daarmee volgt zij dezelfde lijn als bijvoorbeeld burgemeester Paul Depla van de gemeente Breda.

Jorritsma zei eerder deze week dat hij wil voorkomen dat PSV in juni gaat voetballen en in mei zal handhaven als de club gaat trainen. Halsema vindt dat hij voor zijn beurt praat. "We hebben een landelijke afspraak gemaakt als burgemeesters, samen met het kabinet, dat we daar op dit moment geen uitspraken over doen. Daar heeft de burgemeester van Eindhoven zich niet aan gehouden", zegt Halsema in een gesprek met de Amsterdamse tv-zender AT5.

Zelfde regels

"Amsterdam trekt hierin gelijk op met de andere steden en met het kabinet. Op dit moment is voetbal verboden. Het kabinet zal rond 21 april opnieuw met maatregelen komen en vaststellen wat er wel en niet mag. Wij wachten daarop en praten daar ondertussen over met het kabinet. Ik ga niet vooruitlopen op de afspraken die we aan het maken zijn."

Jorritsma heeft zijn eigen koers gekozen, ging Halsema verder. "In Amsterdam werken we nauw samen met het kabinet en andere gemeenten. Dat is een traditie en daar hecht ik aan. Het is heel simpel op dit moment. Er mag nu niet gevoetbald worden. Wat er in mei gebeurt, is op dit moment onduidelijk. Daarvoor neemt het kabinet nog een beslissing en dat doet ze na overleg met alle gemeenten. Pas als die beslissing bekend is, treed ik naar buiten."