Fernando Ricksen was bijna overleden door fout in het ziekenhuis
i

Eigen foto

Fernando Ricksen was bijna overleden door fout in het ziekenhuis

Martijn Baars • 16:24, 15-11-2018 / Laatste Update: 00:29, 06-01-2024

Oud-profvoetballer Fernando Ricksen (42), die lijdt aan de meedogenloze spierziekte ALS, is 2 weken geleden bijna overleden. Dat meldt de schrijver van zijn biografie, Vincent de Vries. "Fernando werd door een Schotse verpleegster aangezien voor ene Peter en plat op zijn rug gelegd. Hij heeft moeten vechten voor zijn leven."

Niet plat liggen

Twee weken geleden leek het mis te gaan. "Niet eens door de ziekte, maar door een persoonsverwisseling,” legt De Vries uit. "Fernando kan niet meer praten en niets meer bewegen, alleen zijn ogen. Daarmee bestuurt hij een spraakcomputer. Naast zijn bed hangt een briefje waarop staat dat die computer niet mag worden afgepakt. Er staat ook op dat hij niet plat mag worden gelegd.”

Longen leeggepompt

De verpleegster echter, pakte volgens De Vries de computer af en legde Ricksen op zijn rug. "Met de mededeling dat Peter nu wel lang genoeg op zijn computer had gezeten en lekker moest gaan slapen zodat hij de volgende morgen weer gezond wakker zou worden. Ze zag hem aan voor iemand anders. Fernando mag helemaal niet plat liggen, zijn longen worden 3 keer per dag leeggepompt."

Reanimeren

Die volgende ochtend was De Vries bij Ricksen. "Hij vertelde via zijn spraakcomputer: ‘Ik was bijna dood vannacht, 2 uur lang een doodsstrijd geleverd. Als de nachtzuster niet toevallig even was gekomen, was ik er niet meer geweest’. Ze moesten hem reanimeren.”