Finale Afrika Cup: meer dan alleen Mané vs Mahrez
i

AFP

Finale Afrika Cup: meer dan alleen Mané vs Mahrez

admin • 23:16, 18-07-2019 / Laatste Update: 09:20, 15-01-2024

Vrijdagavond staan Algerije en Senegal tegenover elkaar in de finale van de Afrika Cup in Caïro, Egypte. Iedereen denkt dan meteen aan de sterspelers Riyad Mahrez en Sadio Mané, maar de wedstrijd is veel meer dan dat.

Algerije en Senegal ontmoeten elkaar voor de 2e keer dit toernooi. Eerder waren de Woestijnvossen met 1-0 te sterk voor het West-Afrikaanse land. Youcef Belaili maakte het enige doelpunt. Algerije won in 1990 al de Afrika Cup, voor Senegal kan het de 1e keer worden. De ploeg van Aliou Cissé begint wel zonder de geschorste Kalidou Koulibaly. Gelukkig voor Senegal is Sadio Mané er wel bij. De Liverpool-aanvaller zei dat hij zijn CL-medaille wel zou inruilen voor de Afrikaanse beker.

Trainers

De trainers hebben een bijzonder verhaal: met de Algerijn Djamel Belmadi en zijn Ivoriaanse collega Aliou Cissé staan voor het eerst sinds 1998 weer 2  Afrikaanse bondscoaches in de finale. Ze zijn even oud (43 jaar) en allebei opgegroeid in Champigny-sur-Marne (75.000 inwoners), dat vlak onder Parijs ligt. Belmadi werd er geboren, Cissé kwam er op zijn 9e wonen.

Noord-Afrikaanse rivaliteit

In de halve finale tussen Algerije en Nigeria ging het op de tribunes er hard aan toe. De Nigeriaanse fans hadden daar niets mee te maken. De rellen ging tussen Algerijnse fans en supporters van gastland Egypte. Zij gooiden met flessen naar elkaar en sprongen op de hekken. De politie moest de heethoofden uit elkaar houden.

Ruzie

Er is sowieso een dingetje tussen Algerije en Egypte, zeker sinds 1989. Toen gingen supporters matten na de zege van Egypte in de WK-kwalificatie. Ook de spelers lieten zich gelden. De Algerijnse voetballer Lakhdar Belloumi verwondde de teamarts van Egypte met een fles en werd daarvoor veroordeeld tot een gevangenisstraf omdat de dokter een oog verloor.