Gezocht: iemand om aan te klagen voor kunstgrasdrama
i

ANP

Gezocht: iemand om aan te klagen voor kunstgrasdrama

admin • 10:54, 13-10-2016 / Laatste Update: 17:41, 12-12-2023

Het drama met kunstgras is nog lang niet voorbij, verre van zelfs. Er zijn inmiddels wat advocaten aan de slag gegaan om wat mensen, gemeenten, of de KNVB aan te klagen. Maar wie ze precies willen en/of moeten aanklagen weten ze dan weer niet. Het doel is in ieder geval sluiting van kunstgrasvelden met rubberkorrels te eisen.

De advocaten vinden het niet kunnen dat er nog altijd mag worden gevoetbald op het rubber waar gif in zit en kinderen mogelijk leukemie van krijgen. Het Bredase Hörchner advocaten wil met een kort geding in ieder geval afdwingen dat er niet langer zonder toezicht of extreme veiligheidsmaatregelen wordt gespeeld op kunstgrasvelden met korrels van gebruikte autobanden.

Sluiting

Maar de advocaten mikken vooral op onmiddellijke sluiting van de velden of verwijdering van alle korrels. De autobanden - chemisch afval - zijn verwerkt in bijna 2000 velden in Nederland, maar nooit werd goed getest welke effecten dat heeft op de gezondheid van kinderen, terwijl in Amerika en Engeland al een opvallend hoog aantal jonge keepertjes met leukemie is gesignaleerd.

Het is nog niet duidelijk of zowel de KNVB als gemeenten voor de rechter worden gesleept, de zaak kan zich ook op één van de twee partijen toespitsen.Het beleid van verenigingen loopt vooralsnog sterk uiteen. Sommige hebben hun kunstvelden al gesloten, andere wachten verder onderzoek af.