Granada gaat ten koste van Getafe Europa in, Leganes gedegradeerd op laatste speeldag La Liga
i

Getty Images

Granada gaat ten koste van Getafe Europa in, Leganes gedegradeerd op laatste speeldag La Liga

Martijn Baars • 13:05, 20-07-2020 / Laatste Update: 20:56, 04-01-2024

Real Sociedad en Granada hebben zich op de slotavond van La Liga geplaatst voor de Europa League van volgend seizoen. Villarreal verzekerde zich eerder al van de 5e plaats. Getafe en Valencia grijpen naast de tickets voor Europees voetbal. 

Villarreal, Real Sociedad en Granada (voorrondes) gaan Spanje volgend seizoen vertegenwoordigen in de Europa League. Real Sociedad speelde met 1-1 gelijk bij Atlético Madrid, dat als 3e eindigt. Atlético eindigt net als Sevilla op 70 punten, maar heeft een iets beter doelsaldo: +24 om +20. Real Sociedad eindigt als 6e, met een beter doelsaldo dan Granada: +8 om +7. Granada deed er echter nog alles aan, want het won met 4-0 van Athletic Bilbao.

Granada beter dan Getafe

Real Sociedad hoeft daardoor geen voorrondes te spelen en gaat rechtstreeks de poulefase in. Granada stond na 10 speelrondes bovenaan in La Liga, kende daarna een slechte serie, maar plaatst zich dus toch voor Europees voetbal. Getafe (1-0 nederlaag bij Levante) en Valencia (1-0 nederlaag bij Sevilla) grijpen naast Europees voetbal. Getafe zag 3 goals afgekeurd worden en Juan Mata miste een strafschop. Bij Valencia zat Jasper Cillessen opnieuw op de bank, Luuk de Jong werd in de 71ste minuut vervangen.

Afscheid Santi Cazorla

Villarreal verzekerde zich eerder op de avond al van de 5e plaats in La Liga met de 4-0 zege op Eibar. Na de wedstrijd werd afscheid genomen van clubiconen Bruno Soriano (die stopt) en Santi Cazorla, die in Qatar gaat spelen voor Al Sadd van coach Xavi. De 35-jarige Cazorla werd in zijn laatste 2 jaar bij Arsenal liefst 8 keer geopereerd aan zijn enkel, maar beleefde een prachtige terugkeer bij Villarreal met 86 wedstrijden, 22 goals en 22 assists in 2 seizoenen.

Leganes degradeert

Leganés zal na 4 seizoenen in La Liga weer degraderen. De ploeg van coach Javier Aguirre speelde met 2-2 gelijk tegen Real Madrid, dat afgelopen donderdag al kampioen werd. De spelers van Leganés streden de hele wedstrijd voor iedere meter, maar kwamen uiteindelijk toch tekort. Het punt was niet genoeg om Celta de Vigo nog te passeren. De club uit Galicië speelde met 0-0 gelijk bij het al gedegradeerde RCD Espanyol, waarmee het een punt boven de streep eindigt. Naast Espanyol en Leganés degradeert ook Real Mallorca, dat de afgelopen 2 seizoenen promoveerde.