Guardiola doet oproep: 'Blanke mensen moeten sorry zeggen tegen zwarte mensen'
i

REUTERS

Guardiola doet oproep: 'Blanke mensen moeten sorry zeggen tegen zwarte mensen'

Martijn Baars • 14:26, 18-06-2020 / Laatste Update: 17:17, 05-01-2024

Manchester City-manager Pep Guardiola kwam woensdagavond na de 3-0 zege van zijn ploeg op Arsenal met een emotioneel statement. "Ik schaam me voor wat we hebben gedaan voor zwarte mensen over de hele wereld."

Bij de hervatting van de Premier League maakten de spelers voor de wedstrijd een kniebuiging waarmee ze hun steun betuigden aan de Black Lives Matter-protesten. Guardiola staat voor 100 procent achter die actie en deed er na afloop nog een schepje bovenop.

Sorry zeggen voor de afgelopen 400 jaar

"Blanke mensen moeten hun excuses aanbieden voor de manier waarop we zwarte mensen de afgelopen 400 jaar hebben behandeld”, sprak de Manchester City-coach. "Ik schaam me voor wat we hebben gedaan voor zwarte mensen over de hele wereld, niet alleen voor Amerika, het probleem is overal. We moeten duizend miljoen berichten sturen voor de zwarte mensen. Alleen omdat je in een andere huidskleur geboren bent, hoe denken mensen dat ze anders zijn dan de andere?"

'Niet acceptabel'

In de Premier League waren de spelersnamen op de achterkant van de shirts vervangen door de woorden Black Lives Matter. "Alle boodschappen zijn positief en we moeten vechten, alles wat we kunnen doen om het bewust te maken", aldus Guardiola. "Het is niet acceptabel. We moeten veel dingen doen voor de zwarte mensen die we tot nu toe niet hebben gedaan."

Bekijk hier de samenvatting van Mancester City - Arsenal: