Hoe verging het FC Twente’s succesteam na de historische landstitel?
i

ANP

Hoe verging het FC Twente’s succesteam na de historische landstitel?

Sjors Tanis • 23:40, 02-05-2020 / Laatste Update: 12:13, 05-01-2024

Exact 10 jaar geleden (2 mei 2010) kroonde FC Twente zich voor het eerst (en voorlopig laatst) in de clubhistorie tot landskampioen van Nederland. Het succeselftal van destijds piekte nooit meer zoals in 2010.

Hoe verging het de spelers die 10 jaar geleden zo succesvol waren in de Grolsch Veste?

Sander Boschker

Alle 34 wedstrijden van het succesjaar stond de destijds 39-jarige Boschker tussen de palen. Hij deed dat zo sterk, dat het hem zelfs een uitverkiezing voor de WK-selectie in 2010 opleverde. Als 3e doelman zag hij hoe Oranje de finale verloor van Spanje (1-0). Na 2010 werd het niet meer beter voor de sluitpost. Het daaropvolgende seizoen verloor hij zijn plek onder de lat aan Nikolai Michailov en in 2013 hing hij zijn handschoenen aan de wilgen. Momenteel is Boschker keeperstrainer in Enschede.

Ronnie Stam

Een back die maar bleef gaan, op die manier was Stam van onschatbare waarde voor de ploeg van Steve McClaren. Na de landstitel in 2010 speelde hij 3 seizoenen in de onderste regionen van de Premier League bij Wigan Athletic en 2 jaar in België, bij Standard Luik. In 2016 sloot Stam zijn carrière af bij NAC Breda.

Douglas

De hoop in Nederlands bange verdedigersdagen. In het centrum van Oranje ontbrak het aan een wereldtopper. Toen Douglas, die een geweldig kampioensjaar bij FC Twente beleefde, naturaliseerde tot Nederlander, leken de problemen in het centrum voorbij. Bij Dinamo Moskou, Trabzonspor en Sporting Lissabon haalde hij echter nooit meer het niveau van weleer. De nog altijd pas 32-jarige verdediger is sinds 2018 clubloos en trainde dit seizoen mee bij de Enschedese amateurclub SC Barbaros.

Peter Wisgerhof

Ook de aanvoerder beleefde in het seizoen 2009/2010 zijn hoogtijdagen. Het daaropvolgende seizoen was Wisgerhof nog basisspeler, maar de jaren die daarop volgden moest hij steeds vaker vanaf de zijkant toekijken. In zijn laatste profseizoen, 2013/2014, deed hij slechts 1 eredivisieduel mee. Wisgerhof verliet de voetballerij en is momenteel succesvol ondernemer.

Dwight Tiendalli

De gelegenheidslinksback knokte zich gedurende het kampioensjaar in het team, maar verloor in het daaropvolgende seizoen zijn basisplaats. 2 jaar na de behaalde landstitel vertrok Tiendalli naar Swansea City, waar hij 3 seizoenen in de Premier League speelde. Na een verhuurperiode aan Championship-club Middelsbrough bleef Tiendalli 2 jaar clubloos. In 2017 probeerde hij het nog in de League One bij Oxford United, maar na 1 seizoen beëindigde de 2-voudig Oranjeklant zijn carrière.

Wout Brama

De enige speler van het succesteam die nog steeds in Enschede actief is als speler. Brama verliet tussentijds de club voor avonturen bij PEC Zwolle, FC Utrecht en het Australische Central Coast Mariniers, maar besloot uit clubliefde terug te keren naar de Grolsch Veste om FC Twente aan promotie te helpen uit de Keuken Kampioen Divisie. Des te pijnlijker was het moment dat Brama dit seizoen in opspraak kwam. Sander Boschker, oud-ploeggenoot en keeperstrainer, wees Brama aan als schuldige van de slechte resultaten. Fans schaarden zich massaal achter het 33-jarige clubicoon en pakten het standbeeld van Boschker in met vuilniszakken.

Theo Janssen

Cijfermatig was het kampioensjaar niet eens het beste seizoen van Janssen in dienst van FC Twente. Het seizoen dat Twente de kampioensschaal veroverde, scoorde de middenvelder 1 keer en gaf hij 4 assists. Het jaar daarna, waarin Twente op de 2e plaats eindigde achter Ajax, toonde hij zijn waarde met 13 goals en 5 assists. Het leverde hem een transfer op naar Ajax, waar hij óók de landstitel veroverde. Janssen sloot zijn carrière af bij jeugdliefde Vitesse. Daar timmert hij momenteel aan de weg als jeugdtrainer.

Kenneth Pérez

De vaste analyticus van FOX Sports maakte een gouden keuze toen hij in 2008 koos voor FC Twente. Bij PSV en Ajax was de Deen geen onomstreden basisspeler, dat werd hij in Enschede wél. In zijn laatste profseizoen leidde hij Twente naar de 1e landstitel in de clubhistorie. De 3 middenvelders (Brama, Janssen en Pérez) rouleerden met Cheick Tioté, een talentvolle middenvelder die later bij Newcastle United speelde. De loopbaan van Tioté eindigde abrupt en wreed. Hij overleed op 31-jarige leeftijd aan een hartstilstand op de training bij Beijing Enterprises.

Bryan Ruiz

De stilist kwam na zijn geweldige jaren in Enschede nog 2 keer duidelijk écht in beeld voor de Nederlandse voetballiefhebber. In 2014 speelde hij als huurling van Fulham een halfjaar bij PSV en enkele maanden later pareerde penaltykiller Tim Krul zijn strafschop op het WK, waardoor Oranje ten koste van Costa Rica doorstoomde naar de halve finale. De linkspoot speelde nog 3 seizoenen bij Sporting Portugal en maakte in 2018 de overstap naar het Braziliaanse Santos. Daar speelde de 34-jarige stilist in november 2018 zijn laatste officiële wedstrijd.

Blaise N’Kufo

7 seizoenen lang was N’Kufo een vaste waarde in de punt van de Twentse aanval. De spits uit Congo was 34 toen hij de schaal omhoog mocht tillen. Na het seizoen, waarin hij 12 keer doel trof, vertrok hij naar de Verenigde Staten. Enkele maanden later sloot hij zijn loopbaan af bij Seattle Sounders.

Miroslav Stoch

De jongste van het gezelschap. De inmiddels 30-jarige buitenspeler speelde als huurling van Chelsea een jaar in de Eredivisie. Na een succesvol seizoen in Nederland begon hij met een waslijst aan clubs te slijten. Via Fenerbahçe, PAOK Saloniki, Al Ain, Bursaspor en Slavia Praag is de Slowaak inmiddels weer bij het Griekse PAOK beland.