Infantino ziet misschien einde eredivisie: 'Benelux-competitie mogelijk enige uitweg'
i

ANP

Infantino ziet misschien einde eredivisie: 'Benelux-competitie mogelijk enige uitweg'

admin • 19:17, 20-12-2019 / Laatste Update: 22:44, 04-01-2024

Volgens FIFA-baas Gianni Infantino wordt het steeds moeilijk voor kleine landen om met hun eigen competities aan te haken bij de Europese top. Hij kan dan ook goed begrijpen dat er steeds vaker wordt gesproken over het samenvoegen van divisies, zoals de beruchte BeNeLiga. "We staan open voor discussie met betrekking tot deze nieuwe competities."

Tijdens een bijeenkomst in het Qatarese Doha liet Infantino weten dat de FIFA niet meer voor een verbod van competities over meerdere landen gaat liggen. "In België en Nederland zijn er al 20 jaar discussies aan de gang voor het creëren van een nieuwe competitie. We hebben altijd nee gezegd, omdat wij de voorkeur hebben voor de nationale competities."

Financiële kloof

"Maar ik denk dat de voetbalbond de plicht heeft om deze plannen te bestuderen. Misschien is het de enige uitweg", zijn de woorden van de opvolger van Sepp Blatter. Hij hoopt dat vooral de financiële kloof met de 5 grootste divisies in Europa (Premier League, La Liga, Serie A, Bundesliga en Ligue 1) kleiner wordt.

Discussie

Infantino wil hiermee niet de sterke competities zwakker maken. In plaats daarvan hoopt hij dat het niveau hetzelfde blijft, maar de concurrentie groter. "Het gaat er ook niet om grote landen wat meer naar beneden te halen, het is juist de bedoeling clubs die wat zijn afgedaald er weer bovenop te krijgen en meer mee te laten tellen. We zijn bereid met iedereen te discussiëren."