Kans op titel PSV procentueel groter geworden na zege op Roda
i

Pro Shots

Kans op titel PSV procentueel groter geworden na zege op Roda

admin • 17:51, 07-03-2017 / Laatste Update: 00:08, 06-01-2024

"Een kleine kans is ook een kans", riep algemeen directeur Toon Gerbrands van PSV vorig jaar daags voor de laatste speeldag in de eredivisie.

Zijn ploeg had volgens het rekenmodel van de statistici van Gracenote nog 16,6 procent kans om bij PEC Zwolle kampioen van Nederland te worden. Nu is de kampioenskans van PSV met 8 punten achterstand volgens dezelfde cijferaars ongeveer 5 procent (5,1) en ligt Feyenoord ondanks het verlies van zondag op titelkoers met een percentage van bijna 60 procent (59,8). Ajax is met 35,1 procent kans ook nog in de race.

Gokkers

Sinds 2010 geven de rekenmeesters na elke speelronde in de eredivisie en andere internationale competities weer wie er naar verwachting kampioen wordt. Gokbedrijven kunnen er hun quoteringen op afstemmen en gokkers kunnen hun inzetten op basis van de kansenverhoudingen bepalen. Met name in de eindfase van de competitie worden de berekeningen interessanter voor de niet gokkende fans. Eredivisieclubs die zich kansrijk of kansloos wanen, kunnen zich warmen of vastklampen aan de percentages, legt Simon Gleave van Gracenote aan het Eindhovens Dagblad uit.

Feyenoord weinig kans

Voor aanvang van de competitie was PSV in dit seizoen de grote favoriet en had Feyenoord maar een marginale kans om de titel te pakken. Op basis van de modellen hadden alleen PSV (53%) en Ajax (31,7%) een stevige kans om de titel te pakken. Feyenoord volgde in augustus nog op grote afstand (5,7%), maar is nu de grote favoriet. De kans die PSV nu nog heeft op de titel is ongeveer even groot als de kans die Feyenoord in de zomer had.

Hoe wordt in een kampioenskans bepaald?

"We spelen alle resterende wedstrijden in een competitie via een computermodel tienduizend keer uit. Dat doen we niet alleen met de eredivisie, maar ook met de andere Europese competities. Daar komen tienduizend keer andere uitslagen uit en voor die simulatie voeren we tal van extra gegevens in. Het model houdt bijvoorbeeld rekening met uit- en thuiswedstrijden en via een bepaalde weging met de uitslagen in de afgelopen wedstrijden, waardoor elke week opnieuw de kracht van ploegen verandert. Aan de hand van die tienduizend uitslagen en de huidige stand wordt de kans op een titel bepaald."

Kampioenskans PSV:

Voor speelronde 1: 53,0%

Na speelronde 3: 74,9% (na drie keer winst in de eerste duels, 9 punten)

Na speelronde 6: 41,5% (na verlies tegen Feyenoord, 13 punten)

Na speelronde 9: 23,4% (na remise thuis tegen Heracles, 18 punten)

Na speelronde 15: 12,5% (na remise uit bij Roda JC, 30 punten)

Na speelronde 17: 14,5% (na remise uit tegen Ajax, 34 punten)

Na speelronde 24: 1,7% (na verlies uit tegen Feyenoord, 52 punten)

Na speelronde 25: 5,1% (na winst thuis tegen Roda JC, 55 punten)

[poules_game teasertext="" team="psv" statisticstext="" calltoaction="" url="" pool="sportnieuws/eredivisie-2016-17" ]