KKD verandert van standpunt en staat ineens open voor 20 Eredivisie-clubs
i

BSR Agency

KKD verandert van standpunt en staat ineens open voor 20 Eredivisie-clubs

Martijn Baars • 11:26, 01-05-2020 / Laatste Update: 14:24, 07-01-2024

Als de discussie over een Eredivisie met 20 clubs opnieuw op tafel komt, zal dat niet op een onverbiddelijk ‘nee’ bij de Keuken Kampioen Divisie stuiten. De clubs in de 1e divisie hebben Marc Boele – directeur van de Coöperatie Eerste Divisie (CED) - verzocht om te onderzoeken wat de gevolgen zouden zijn.

De CED stond eerst negatief tegenover een inkrimping. 2 clubs minder zorgt immers voor een gedevalueerde competitie. Logisch gevolg daarvan: een daling in de inkomsten, al is het maar omdat elke club 2 thuiswedstrijden minder per seizoen speelt.

Financiële compensatie

Toch is er vanuit de Keuken Kampioen Divisie deze week een opening voor 20 Eredivisie-clubs ontstaan. Mits daar uiteraard financiële compensatie tegenover staat. Bovendien zit er voor clubs als NEC, Go Ahead Eagles en FC Volendam een sportief aantrekkelijk element aan een kleinere competitie. Zonder Cambuur en De Graafschap én zonder degradanten uit de Eredivisie nemen de promotiekansen logischerwijs fors toe.

'Er zijn geen taboes'

"De hoofddoelstelling is dat we in juli 2021 nog steeds een bedrijfstak hebben die overeind staat, met 34 betaald voetbalorganisaties. Daar gaat het om. Daartoe moeten we alle mogelijkheden onderzoeken. Er zijn geen taboes”, reageert CED-directeur Boele.