KNVB wil AZ helpen bij besluit wanneer de transfermarkt open gaat in Nederland
i

ANP

KNVB wil AZ helpen bij besluit wanneer de transfermarkt open gaat in Nederland

Martijn Baars • 22:15, 21-07-2020 / Laatste Update: 16:20, 08-01-2024

Voor de Nederlandse voetbalclubs eindigt dinsdag om middernacht het 1e deel van de zomerse transferperiode. De KNVB moet nog bepalen wanneer de 2e periode van 9 weken begint. De bond kijkt daarbij nadrukkelijk naar andere Europese landen.

De KNVB wil voorkomen dat Nederlandse clubs niet meer kunnen reageren als ze een speler kwijtraken aan bijvoorbeeld een Engelse ploeg. In Engeland loopt de transferperiode van 27 juli tot en met 16 oktober. In andere grote voetballanden als Duitsland, Italië en Spanje sluit de markt op 5 oktober.

Verschil per land

De zomerse transferperiode van 12 weken eindigt normaal gesproken in de meeste Europese landen op 31 augustus. Door de coronacrisis is echter alles anders. Sommige landen, zoals Nederland, hebben het seizoen vroegtijdig beëindigd en andere landen hebben gekozen voor een herstart van hun competitie na een coronapauze van 3 of 4 maanden.

Alles schuift op

Daardoor schuift voor die landen het begin van de zomerse transfertermijn op. In Duitsland en Spanje zit de competitie er inmiddels op, de Engelse Premier League eindigt deze week en de Serie A in Italië volgende week.

AZ moet al snel weer beginnen

De FIFA heeft Nederland en nog wat andere landen toestemming gegeven om de zomerse transferperiode in tweeën te knippen. De 1e periode van 3 weken begon op 1 juli. Bij AZ gebeurde in die tijd nog niets. Als nummer 2 van de Eredivisie komt de Alkmaarse ploeg eind augustus, ruim 2 weken voor de start van de competitie, al in actie in de 2e voorronde van de Champions League.

KNVB wil AZ helpen

De KNVB wil het 2e deel van de transfermarkt in ieder geval daarvoor laten beginnen, zodat AZ eventuele aankopen ook in de Champions League kan opstellen. Of de markt begin augustus of half augustus weer opengaat, wordt binnenkort besloten.