Krijgt Alderweireld een standbeeld? 'Ik moest lachen, maar ben ook vereerd'
i

PN/EPA

Krijgt Alderweireld een standbeeld? 'Ik moest lachen, maar ben ook vereerd'

Martijn Baars • 12:48, 15-06-2020 / Laatste Update: 04:20, 07-01-2024

Wordt het standbeeld van Leopold II in Ekeren vervangen door een standbeeld van voetballer Toby Alderweireld? Inwoners van de geboorteplaats van de ex-Ajacied zijn een petitie voor hun held gestart.

Alderweireld was verrast toen hij hoorde dat honderden bewoners van het Antwerpse district de petitie al hebben ondertekend. In Ekeren zien ze de speler van Tottenham Hotspur en de nationale ploeg liever dan de voormalige Belgische koning Leopold II, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de gruweldaden in Congo van eind jaren 1880 tot 1908.

'Ik moest lachen'

"Ik moest lachen", zegt Alderweireld in The Guardian. "Ik dacht dat het een soort grap was, dat mensen de petitie ook daadwerkelijk ondertekenen."

'Vereerd'

"Ik moet zeggen dat ik ook een beetje vereerd ben", bekent Alderweireld. "Het is een kleine stad in België en tot mijn 15e groeide ik daar op. Ik ging daar naar school en ik ga nog steeds terug. Als ze dat echt willen, zou ik nooit nee zeggen omdat ik vereerd zou zijn, maar ik zal mijn eigen petitie niet ondertekenen. Van alle mensen die dat hebben gedaan, denk ik dat ongeveer 80 procent mijn vrienden zijn."