Luuk de Jong kent zijn rol bij Oranje: ‘Ik hoop dat Memphis op tijd fit is’
i

BSR/Soccrates Images

Luuk de Jong kent zijn rol bij Oranje: ‘Ik hoop dat Memphis op tijd fit is’

admin • 15:19, 13-11-2019 / Laatste Update: 05:31, 07-01-2024

Als Memphis Depay zaterdag onvoldoende fit is om in actie te komen tegen Noord-Ierland is Luuk de Jong klaar om hem te vervangen. "De bondscoach is altijd eerlijk tegen mij geweest", vertelt de spits. "Ik ben zijn plan B, maar er zijn wedstrijden dat hij me vanaf het begin kan gebruiken.”

Ronald Koeman heeft De Jong misschien al vanaf de aftrap nodig omdat Memphis nog niet hersteld is van een blessure aan een bovenbeen. Donyell Malen en Steven Bergwijn zijn er zeker niet bij Belfast, waar Oranje nog 1 punt nodig heeft om zich definitief voor het EK te kwalificeren. Maar de bondscoach heeft met Ryan Babel, Wout Weghorst en Myron Boadu ook nog andere mogelijkheden voor de positie centraal in de aanval.

Fitte Memphis

"Ik hoop dat Memphis gewoon op tijd fit is", zegt De Jong over de aanvaller die dit jaar in 7 interlands goed was voor 6 doelpunten en 8 assists. "Dat lijkt me het beste voor ons team. Maar als de bondscoach me nodig heeft, dan zal ik er staan.”

De Jong kwam bij Oranje tot dusver tot 1 basisplaats en 21 invalbeurten. "Maar toen ik mocht starten scoorde ik wel meteen", doelt hij op een verloren duel met Frankrijk in het voorjaar van 2016 (2-3). "Wat een statistieken voor een spits", grapt hij.

Vertrouwen

De 29-jarige aanvaller heeft zich geschikt in zijn rol bij Oranje. "De bondscoach is altijd heel duidelijk tegen me geweest en ik ben blij dat ik zo van waarde kan zijn. Hij heeft ook altijd vertrouwen in me gehouden. Gelukkig heb ik hem dat een beetje terug kunnen betalen”, doelt hij op zijn bevrijdende 2-1 van vorige maand in blessuretijd van het duel met Noord-Ierland. "Op zulke momenten heeft de ploeg mij nodig.”