Mooi! Chapeçoense blijft ook in 2e seizoen na vliegramp op hoogste niveau Brazilië

Sjors Tanis • 23:46, 02-12-2018 / Laatste Update: 12:09, 05-01-2024

Het is Chapeçoense wéér gelukt zich te handhaven in de Braziliaanse Serie A. Op de laatste speeldag werd een broodnodige 1-0 zege geboekt op Sao Paulo.

Leandro Pereira was de grote man in een met euforie gevulde Arena Condá in Chapecó.

Drama 2 jaar geleden

2 jaar geleden, op 28 november 2016, stortte LaMia Airlines-vlucht 2933 door brandstoftekort neer in de bergen van Colombia. De selectie van Chapeçoense zat in dat vliegtuig en was op weg naar Medellín voor de finale van de Copa Sudamericana tegen Atlético Nacional. 19 van de 22 selectiespelers kwamen om het leven. De club werd in diepe rouw gedompeld en kreeg als steun in de rug de eindzege van de Zuid-Amerikaanse ‘Europa League’.

Zwaar seizoen

Met hulp van andere clubs in Brazilië, die bereid waren spelers te verhuren, werd ‘Chapo’ vorig seizoen 8e. Dat was reden voor groot feest, omdat dit recht gaf op een plek in de groepsfase van de Copa Libertadores. Dit seizoen had de Braziliaanse club het een stuk lastiger om zich te handhaven in de Braziliaanse Serie A. Het kwam vandaag aan op de allerlaatste speelronde. De nummers 17 tot en met 20 degraderen in Brazilië en Chapeçoense stond 16e met slechts 1 punt meer dan de nummer 17. 

Zege brengt vreugde

Na afloop hoefde ‘Chape’ echter niet in onzekerheid de resultaten op andere velden af te wachten. Op het eigen veld in Chapecó werd namelijk een 1-0 overwinning op Sao Paulo, de nummer 5 van de Braziliaanse Serie A, geboekt. Het leidde wederom tot groot feest bij de ploeg die amper 2 jaar geleden nagenoeg de gehele selectie verloor bij de meest zwarte bladzijde uit de historie van de club en het mondiale voetbal.