Omgekomen Flamengo-jeugdspelers herdacht tijdens stadsderby
i

EFE/Antonio Lacerda

Omgekomen Flamengo-jeugdspelers herdacht tijdens stadsderby

admin • 07:53, 15-02-2019 / Laatste Update: 07:19, 07-01-2024

Op een emotionele voetbalavond in Rio de Janeiro zijn in stadion Maracanã voor en tijdens de stadsderby tussen Flamengo en Fluminense (0-1) de 10 jeugdspelers van Flamengo herdacht die precies een week geleden omkwamen bij een brand op het trainingscomplex van de club.

Arthur Silva (14), Átilho Paixão (14), Bernardo Pisetta (14), Christian Esmerio (15), Gedson Santos (14), Jorge Eduardo (15), Pablo Henrique (14), Rykelmo de Souza (16), Samuel Thomas (15), Vitor Isaías (15), 10 tieners die maar 1 ding wilden: profvoetballer worden. Helaas zal deze droom nooit meer werkelijkheid worden.

Herdenking

Al ver voor het duel, de 1e wedstrijd van Flamengo sinds het drama, was het stadion gevuld met ruim 45.000 toeschouwers, voornamelijk fans van Flamengo. Zij toonden grote vlaggen en T-shirts met afbeeldingen van de omgekomen jongens, terwijl op de videoschermen in het stadion beelden van de jongens werden getoond. De televisiezender die het duel live uitzond, toonde hun namen en foto’s als opstelling van Flamengo.

Witte ballonnen

Op de tribune waren ook familieleden van de omgekomen jongens aanwezig, net als de 14-jarige Cauan Emanuel, die bij de brand gewond raakte en tot maandag in het ziekenhuis lag. Hij speelde een cruciale rol bij het bevrijden van enkele van zijn ploeggenoten door de spijlen voor de ramen van het brandende gebouw te verbuigen waardoor een aantal jongens aan de vlammen kon ontkomen. Cauan brak in tranen uit toen kinderen die de spelers vergezelden bij het betreden van het veld een groot aantal witte ballonnen lieten opstijgen. Op hetzelfde moment deden de toeschouwers hetzelfde, waardoor de lucht boven het Maracanã wit kleurde.

Namen op shirts

Spelers van beide elftallen speelden met de namen van de omgekomen jeugdspelers op hun rug. Op de voorzijde van de Flamengo-shirts stond groot ‘Garotos do Ninho’ (jongens uit het nest), dat refereert aan de naam van het trainingscentrum van Flamengo: Ninho do Urubu (gierennest). De door de teams gedragen shirts zullen later aan de families van de jongens worden overhandigd.