Ook Feyenoord morst punten

admin • 17:25, 13-12-2015 / Laatste Update: 16:28, 12-12-2023

Feyenoord heeft zondag in de onneembare vesting van FC Groningen genoegen moeten nemen met een punt. Het meeslepende gevecht in de Euroborg eindigde onbeslist: 1-1. Feyenoord verzuimde optimaal te profiteren van de nederlaag van koploper Ajax, al kon trainer Giovanni van Bronckhorst na het laatste fluitsignaal een zucht van verlichting ook niet onderdrukken. Zijn ploeg speelde bijna de hele tweede helft met tien man, maar bleef overeind.

Feyenoord begon aan de confrontatie met Groningen in de wetenschap dat het bij winst naast Ajax aan kop zou komen. Met het gelijkspel zaterdag van PSV in het achterhoofd, konden de Rotterdammers hun slag slaan in de Euroborg. De thuishaven van Groningen blijkt dit seizoen echter voor Nederlandse clubs een onneembare vesting, waar bijna iedereen onderuit gaat.

Toornstra

Om de code van de Euroborg te kraken, had Van Bronckhorst besloten zijn tegenvallende spelmaker Marko Vejinovic te vervangen door Jens Toornstra. Jan-Arie van der Heijden en Tonny Vilhena namen zoals verwacht de opengevallen plaatsen in van verdediger Eric Botteghin (geblesseerd) en schaduwspits Simon Gustafson (geschorst). Het gewijzigde Feyenoord had aanvankelijk weinig in te brengen. Groningen blufte de Rotterdammers af en kwam halverwege de eerste helft verdiend op voorsprong.

Vermeer

Simon Tibbling legde de bal bij de eerste paal op het hoofd van Hedwiges Maduro, die was weggelopen uit de rug van Karim El Ahmadi en op het aluminium kopte. In de rebound sloeg Michael de Leeuw alsnog toe: 1-0. Keeper Kenneth Vermeer hield Feyenoord op de been door een schot van Jesper Drost te keren.

Tweede helft

De eerste geslaagde aanval van Feyenoord leverde aan het begin van de tweede helft meteen de 1-1 op. Toornstra vond Dirk Kuijt, wiens schot over de lijn werd getikt door de Groningse verdediger Hans Hateboer. Amper twee minuten later moest Feyenoord met tien man door, nadat Van der Heijden rood had gekregen. De bezoekers wankelden even, maar werden overeind gehouden door Vermeer die een knal van Hateboer over de lat tikte. Beide ploegen kregen in de slotfase kansen op de winst. Het gevecht eindigde echter onbeslist.