Op deze manier krijgt Ajax een direct ticket voor de groepsfase van de Europa League
Brian Brobbey na de zege op FC Twente (2-1) / ANP

Op deze manier krijgt Ajax een direct ticket voor de groepsfase van de Europa League

12:57, 25-04-2024

Ajax staat momenteel op de vijfde plek in de Eredivisie, wat met een beetje geluk recht geeft op kwalificatie voor de Europa League. Maar met héél veel geluk kan Ajax ook nog direct in de groepsfase van de Europa League terechtkomen. Daarvoor is het in eerste instantie afhankelijk van drie clubs, maar er leiden nog meer wegen naar Rome.

Allereerst moet Ajax de vijfde plek in de Eredivisie behouden. Als dat gebeurt, zijn kwalificatiewedstrijden voor de Europa League al een feit. Ajax mag daar Feyenoord voor bedanken, dat ten koste van NEC de beker won. Daardoor schuiven veel Europese tickets een plekje door.

Aartsrivaal Ajax en AZ profiteren van bekerwinst Feyenoord in strijd om Europese tickets

21 april 2024, 20:43

Feyenoord heeft zondag de KNVB Beker gewonnen en dat heeft ook invloed op de verdeling van de Europese tickets. De Rotterdammers stevenen namelijk hard af op de tweede plaats in de Eredivisie en verdienen met de bekerwinst ook een Europees ticket. Dat levert goed nieuws op voor aartsrivaal Ajax, maar ook AZ zal erg blij zijn met de zege van de Rotterdammers.

Maar daarnaast moet er nog het een en ander gebeuren om dat directe ticket voor de Europa League te krijgen. Aston Villa moet daarvoor (minimaal) op de vijfde plek eindigen in de Premier League én de Conference League winnen. Momenteel staan de Villans vierde in de Engelse competitie en staan ze in de halve finale van de Europese competitie.

Het winnen van de Conference League - de finale is op 29 mei - levert namelijk een ticket voor de Europa League. Als Aston Villa in de top vijf eindigt in de Premier League, krijgt het op die manier al een Europa League-ticket en wordt er naar de coëfficiëntenlijst gekeken. Daar staat er nog één noemenswaardige club boven Ajax: FC Porto.

FC Porto staat momenteel derde in de Portugese competitie, maar strijdt nog wel om de Portugese beker. De club van Francisco Conceicao en Jorge Sanchez staat in de finale tegen Sporting CP. Als Porto die beker wint, krijgt het een ticket voor de Europa League en schuift dat andere ticket door naar Ajax.

Zo krijgt Ajax een direct ticket voor de Europa League

  • Ajax moet vijfde eindigen
  • Feyenoord moet de beker winnen
  • Aston Villa moet de Conference League winnen én in Engeland in de top vijf eindigen
  • FC Porto moet de Portugese beker winnen

Hierboven is het makkelijkste en meest realistische scenario uitgelegd. Maar X-gebruiker Marlon Veldman legt via een schema meerdere manieren uit hoe Ajax rechtstreeks in de groepsfase van de Europa League kan belanden.

Route naar vierde plek in de Eredivisie

Er is nóg een manier voor Ajax om een direct Europa League-ticket te pakken. Daarvoor moeten de Amsterdammers zelf vierde eindigen. Met nog vier wedstrijden te gaan, staat AZ zes punten los. Toch is er nog een kans (voor de echte optimisten), omdat de Alkmaarders een lastig programma hebben.

AZ speelt nog tegen NEC (nummer 6 in de Eredivisie), FC Twente (3), Go Ahead Eagles (8) en FC Utrecht (7). En dat terwijl Ajax het opneemt tegen Excelsior (15), FC Volendam (17), Almere City (12) en Vitesse (18).

Daar tegenover staat dat Ajax ook nog kan zakken in de Nederlandse competitie. Het gat met de zevende plek is maar drie punten.