Overname Newcastle United in gevaar? 'Hij heeft nooit verantwoordelijkheid genomen voor de moord'
i

BSR Agency

Overname Newcastle United in gevaar? 'Hij heeft nooit verantwoordelijkheid genomen voor de moord'

Martijn Baars • 15:57, 28-04-2020 / Laatste Update: 11:56, 07-01-2024

Hatice Cengiz, die verloofd was met de in 2018 vermoorde journalist Jamal Khashoggi, doet een dringende oproep aan de Britse regering en de Premier League om een stokje te steken voor de overname van Newcastle United.

De club uit het noorden van Engeland staat op het punt om overgenomen te worden door een investeringsmaatschappij uit Saoedi-Arabië, waarvan de kroonprins van dat land Mohammad Bin Salman de grote geldschieter is.

Het vermoeden bestaat dat Bin Salman in 2018 de opdracht gaf tot het plegen van de moord op de kritische Khashoggi. Saoedi-Arabië ontkent ten stelligste dat de prins betrokken was bij de koelbloedige afrekening op het consulaat in Istanbul. De openbaar aanklager in het land vond geen bewijs tegen personen rond de prins. Wel werden 5 anderen in een proces ter dood veroordeeld.

Ernstige reputatieschade

"De Britse autoriteiten en de Premier League moeten niet toestaan dat iemand als Mohammad Bin Salman, die nooit enige verantwoordelijkheid heeft genomen voor de moord op mijn verloofde, zich mengt in de Britse sportwereld. Gebeurt dat wel, dan zal dat de geloofwaardigheid van de Premier League en Groot-Brittannië ernstig schaden”, schrijft Cengiz op Twitter.

'Hij heeft opdracht gegeven'

"Bin Salman maakt op strategische wijze gebruik van de sportwereld om zijn beschadigde reputatie op te poetsen. Alle onafhankelijke onderzoeken, inclusief die van de Verenigde Naties en van de CIA, komen tot de conclusie dat hij de opdracht heeft gegeven voor de moord. Ik doe dan ook een dringende oproep om deze overname te stoppen.”

80 procent

Ook Amnesty International en tv-zender BeIN Sports protesteerden al tegen de geplande overname. Als er groen licht wordt gegeven komt 80 procent van Newcastle United in handen van de Saoedische eigenaar.