Prominenten voetballers over Cruijff: Hij is beste ter wereld

Prominenten voetballers over Cruijff: Hij is beste ter wereld

admin • 15:30, 24-03-2016 / Laatste Update: 16:21, 07-01-2024

Leo Beenhakker, oktober 2015: ,,Johan is de beste voetballer ter wereld. Als voetballer kan je discussiëren over hem, Pelé en Maradona. Maar Johan had nog een andere geweldige kwaliteit. Hij speelde niet alleen zelf fantastisch, maar had ook al heel vroeg oog voor het elftal. Dat liet hij in woord en gebaar beter spelen. Die twee dingen samen maken hem tot een absoluut grote speler."

Beenhakker, kort voor publicatie van zijn biografie in de Volkskrant: ,,Het belangrijkste is dat je het nooit kunt winnen van Cruijff. Zoals je nu al jaren dat gehannes bij Ajax hebt. Mohammed zit daar ergens op een berg in Spanje en komt af en toe effe naar beneden om te roepen hoe het moet. Dan denk ik: ja joh, maar zo werkt het niet. Nu deugt Mourinho weer niet en Van Gaal kan er niks van. Wat een gezeik. En iedereen loopt maar kwijlend achter hem aan. Ja, Marco van Basten gaat er nu tegenin, en dan word ik meteen weer drie keer gebeld wat ík ervan vind, maar ik blijf er nu lekker tussenuit."

Beckenbauer

Franz Beckenbauer, in 2014 in zijn column in Bild over de extreme transferbedragen in het voetbal: ,,Ach, als Gareth Bale en Cristiano Ronaldo al ongeveer honderd miljoen euro waard zijn, dan zou Johan vroeger miljarden hebben gekost."

Guardiola

Trainer Pep Guardiola in november 2010 na een klinkende overwinning van FC Barcelona op Real Madrid. ,,Ik ga niet zeggen dat wij nu over de beste ploeg beschikken die Barcelona ooit heeft gehad. Ik ga ook niet zeggen dat we momenteel het beste team van de wereld zijn. Dat zal de tijd leren. Het publiek moet dat maar uitmaken. Johan Cruijff heeft met Carlos Rexach de basis gelegd voor het huidige voetbal dat wij spelen. Ik ben er trots op dat wij die erfenis van snel en technisch combinatiespel voortzetten en bewaken."

Raiola

Zaakwaarnemer Mino Raiola van Zlatan Ibrahimovic, na kritiek van Cruijff en Guardiola in 2010 op de Zweedse spits: ,,Cruijff en Guardiola zijn rijp voor een inrichting. Lekker kaarten en verder hun mond houden. Daarmee zouden ze Barcelona en het moderne voetbal een grote dienst bewijzen. Die kletsmajoor Cruijff kan de boom in. Hij begint seniel te worden. Hij heeft geen idee hoe je een voetbalploeg moet trainen met moderne methoden."

Van Basten

Marco van Basten in september 2015 in zijn column in Voetbal International over de 'revolutie' van Cruijff bij Ajax: ,,Waarom zijn een paar jaar geleden al die mensen naar de rechtbank gegaan? Rik van den Boog, Steven ten Have, Uri Coronel, Louis van Gaal, Danny Blind, Edgar Davids, Jan Olde Riekerink, de medische staf en jeugdtrainers zijn opgeknoopt door Cruijff en De Telegraaf. Johan heeft de macht, maar komt zelden bij Ajax en lijkt steeds meer afstand te willen bewaren. Ik heb Johan in mijn hoofd zitten als een hartstikke leuke vent. Warm, gezellig, ik kwam bij hem thuis. Maar toen wij jaren geleden een akkefietje kregen over de wijze waarop Ajax bestuurd moet worden, ging hij echt vol in de aanval. Hij werd fel en onredelijk. Toen zijn we uit elkaar gegaan. 'Jij komt er nog wel achter', zei Johan. Nou, ik heb een paar jaar gewacht en ik weet nog steeds niet wat hij bedoelde."

Van Gaal

Louis van Gaal feliciteert Cruijff op 25 april 2012 met een paginagrote advertentie in een aantal kranten: ,,Dat ik degene ben die Johan Cruijff met z'n 65e verjaardag feliciteert, ligt niet zo voor de hand. We hadden en hebben wel onze meningsverschillen, maar we hebben ook veel gemeen: de liefde voor Ajax, Barcelona en aanvallend voetbal. Johan heeft het Nederlandse voetbal op de kaart gezet en ook maatschappelijk heeft hij zich op verschillende fronten laten zien. Dit verdient respect. In het topvoetbal kan het er op het veld soms stevig aan toegaan, maar buiten de lijnen worden handen geschud."

Van Gaal (2)

Van Gaal in 2009 in zijn autobiografie over zijn verstoorde relatie met Cruijff: ,,Op 26 december 1989 vierde ik kerst bij de familie Cruijff thuis. Toen ging de telefoon. Het was voor mij. De familie: 'Riet is overleden.' Mijn zus. Ik ben halsoverkop naar huis gegaan. Later hoorde ik dat Johan het me kwalijk heeft genomen dat ik hem nooit bedankt heb." Onzin, volgens Cruijff: 'Van Gaal heeft echt Alzheimer als hij zoiets opschrijft. Als je zoiets hoort, dan vraag je jezelf af of er bij iemand misschien een draadje los zit of mogelijk zelfs een kabel."

Van Gaal (3)

Van Gaal toont zich in 2006 voorstander van kunstgras: ,,Mensen als Van Hanegem en Cruijff zijn er tegen en die mening wordt dan gevolgd. Maar Van Hanegem en Cruijff hebben geen verantwoordelijkheid en ik wel. We moeten niet achter hun mening aanlopen. Kunstgras is de toekomst."