PSV lijdt duur puntverlies na Europese wonderweek

admin • 22:41, 12-12-2015 / Laatste Update: 20:15, 08-01-2024

Aan een reeks uitstekende resultaten van PSV is zaterdagavond een onverwacht einde gekomen. En zoals wel vaker dit seizoen kwam de titelverdediger in de problemen tegen een laagvlieger in de eredivisie. In eigen stadion werd gelijkgespeeld tegen het gepromoveerde Roda JC (1-1) . Eerder dit seizoen liet PSV al punten liggen tegen ADO Den Haag, sc Heerenveen, Excelsior en Willem II.

De ploeg van trainer Phillip Cocu keerde na de euforie over het bereiken van de achtste finale in de Champions League terug in de harde realiteit van de Nederlandse competitie. In een mindere ambiance had de landskampioen veel moeite met de defensieve opstelling die trainer Darije Kalezic bedacht bij de tegenstander. Het tempo van de thuisploeg lag te laag, voorzetten misten scherpte en er werd veel balverlies geleden. Frustraties speelden op.

Kans Locadia

De beste kans bij PSV voor rust was voor Jürgen Locadia die na drie minuten hard op doel schoot maar zijn inzet gekeerd zag worden door voormalig PSV'er Benjamin van Leer. De minst scorende ploeg uit de eredivisie kreeg in de eerste helft zelf de grootste kans. Door een fout van verdediger Santiago Arias mocht Hicham Faik vrij schieten maar PSV-doelman Jeroen Zoet bleef koel.

Roda JC kwam snel na rust op voorsprong. De PSV-verdediging was niet effectief waardoor Edwin Gyasi in buitenspelpositie een mooi hakballetje van Tom van Hyfte kon aannemen. Zijn voorzet ging via PSV-verdediger Joshua Brenet binnen, al zat ook Tomi Juric nog aan de bal. De Australische spits vierde zaterdagavond zijn rentree na meer dan een maand blessureleed.

PSV vertrouwt er in lastige wedstrijden op dat er toch wel wordt gescoord en kan dat volgens de statistieken gerust doen. De PSV-treffer viel een kwartier voor tijd toen Davy Pröpper een vrije trap van Andrés Guardado fraai naar achter doorkopte in de verre hoek. De recordreeks met eredivisiewedstrijden waarin PSV heeft gescoord werd zo verlengd tot 43. Maar in het slotoffensief op zoek naar de zege miste de thuisploeg kans na kans.

Door het gelijkspel krijgen Ajax en Feyenoord zondag de kans om hun voorsprong op PSV uit te bouwen.