Reuzendoder Guardiola moet zich nu ook in Engeland gaan bewijzen
i

Pro Shots

Reuzendoder Guardiola moet zich nu ook in Engeland gaan bewijzen

Brian Vesseur • 21:47, 08-09-2017 / Laatste Update: 11:08, 15-01-2024

Het voetbal van FC Barcelona en Bayern München onder leiding van Pep Guardiola was vaak oogstrelend. In zijn eerste seizoen bij Manchester City had de Spaanse coach daar meer moeite mee. De tegenstand was groter dan in Duitsland en Spanje en dat was te zien aan de resultaten tegen de concurrentie.

Dat Guardiola niet tevreden was met zijn selectie, hebben we deze zomer kunnen zien. Alle backs vlogen de deur uit en daar werden wereldtoppers voor teruggehaald. Ook werd er voor 40 miljoen euro een nieuwe keeper gehaald. De enige aanvallende versterking was Bernardo Silva, die het in zijn eerste wedstrijden met invalbeurtjes moet doen. Totale kostenplaatje voor de 3 backs, keeper Ederson en Silva: 228,5 miljoen euro.

Struikelen tegen de toppers

Met de nieuwe versterkingen moet Manchester City voor de Premier League-titel gaan. Wat er anders moet dan vorig seizoen? De toppers moeten worden verslagen. Guardiola struikelde telkens over de top 6. Van de 6 keer dat The Citizens in het seizoen 2016/2017 verloren, was dat 4 keer tegen een directe concurrent. Slechts 2 van de 10 keer werd er gewonnen: met 2-1 van Arsenal en met 0-1 van Manchester United.

Bij FC Barcelona en Bayern München lukte het wél om de (dunne) concurrentie te verslaan.

Tekst loopt door onder afbeelding. 

Door het puntverlies (10 puntjes tegen de toppers) eindigde City als 3e. Kampioen Chelsea deed het een stuk sterker: 5 keer won de ploeg van Antonio Conte van de concurrentie, 4 keer werd er gelijkgespeeld en slechts 1 keer verloren de Londenaren.

Liverpool is onverslaanbaar

Ook Tottenham Hotspur, de nummer 2 van afgelopen seizoen, deed het sterk met 15 punten. Maar de echte credits gaan naar het Liverpool van Jürgen Klopp. De Duitser wist The Reds telkens onverslaanbaar te maken tegen grootmachten. Met 5 overwinningen en 5 gelijke spelen bleef Liverpool ongeslagen. 20 punten, dubbel zoveel als City.

Voor Liverpool geldt de bekende uitdrukking 'kampioen word je tegen de kleintjes'. Veel beter kan de historische ploeg het namelijk niet doen tegen de concurrentie. Voor Manchester City wordt het dus een stuk lastiger. De mindere ploegen worden wel van de mat getikt, maar het speelse voetbal moet nog worden verbeterd om de toppers te verrassen.