Rutte: 'Geen profvoetbal tot 1 juni, dus ook niet zonder publiek'
i

Orange Pictures

Rutte: 'Geen profvoetbal tot 1 juni, dus ook niet zonder publiek'

Bart van der Wijst • 21:28, 31-03-2020 / Laatste Update: 19:50, 08-01-2024

Er wordt tot zeker 1 juni niet gevoetbald in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie. Dat maakte premier Mark Rutte dinsdagavond op de speciale persconferentie over het coronavirus bekend. Na de persconferentie van vorige week was er onduidelijkheid over het betaald voetbal, maar nu schepte Rutte duidelijkheid: géén profvoetbal tot 1 juni!

De vraag is nu: wat hebben deze maatregelen voor invloed op het restant van de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie? De KNVB had 3 scenario's geschetst: competities afmaken voor 30 juni, deels zonder publiek, competities nog na 30 juni afmaken of de competities vroegtijdig beëindigen. Die eerste 2 opties lijken zo goed als onmogelijk.

Ogen gericht op KNVB

Veel journalisten en fans snappen er inmiddels helemaal niets meer van. Vorige week werd door de KNVB nog beweerd dat voetbalwedstrijden niet tot de vergunningsplichtige evenementen - die al tot 1 juni waren geschrapt - behoren. Premier Rutte zei dinsdag dat ook wedstrijden in het profvoetbal daartoe behoren.

Opvallend: Rutte zegt op een vraag over het betaald voetbal, dat dat stil ligt tot 1 juni omdat het ook tot de vergunningsplichtige evenementen zou behoren. Iets wat door de KNVB vorige week juist werd tegengesproken.

— Jeroen Kapteijns (@JeroenKapteijns) March 31, 2020

Bellen met UEFA

Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB, belt woensdag met de UEFA via een videoverbinding. Tijdens die vergadering - waarin alle 55 aangesloten landen meedoen - krijgen de nationale bonden bevindingen te horen van de werkgroepen die onlangs werden opgericht, om te bekijken wat de wereldwijde coronacrisis voor gevolgen heeft voor de speeldagenkalender.

Lees ook: Sportaccommodaties blijven zeker tot 28 april op slot