Saoedische overname van Newcastle United toch van de baan
i

BSR Agency

Saoedische overname van Newcastle United toch van de baan

Martijn Baars • 20:19, 30-07-2020 / Laatste Update: 09:44, 08-01-2024

Een investeerdersgroep onder leiding van Saoedi-Arabië heeft zich teruggetrokken in de strijd om de overname van Newcastle United. Officieel vanwege ‘het langdurige proces’ en de coronacrisis, maar er was ook veel verzet tegen de verkoop aan de omstreden Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman.

Mohammad bin Salman is nog rijker dan sjeik Mansour bin Zayed Al Nahyan, de eigenaar van Manchester City uit Abu Dhabi. Hij wordt door de Amerikaanse inlichtingendienst CIA echter ook verdacht van betrokkenheid bij de moord op de kritische journalist Jamal Khashoggi in Turkije. Mensenrechtenorganisaties wezen Newcastle United ook al op de situatie in Saudi-Arabië.

Hoop en verzet

De investeerdersgroep had al in april een deal met miljardair Mike Ashley, die 300 miljoen pond (zo’n 350 miljoen euro) zou krijgen. Het wachten was op het jawoord van de Premier League. De fans van Newcastle United hoopten dat hun club door de oliedollars Liverpool en Manchester City konden uitdagen, maar er was ook verzet. Zo eiste Labour-leider Lord Neil Kinnock in juni dat de Britse premier Boris Johnson Saoedi-Arabië weerhoudt van de aankoop van Newcastle United.