Southgate: Videoscheidrechter geeft discussie, geen duidelijkheid
i

Action Images via Reuters

Southgate: Videoscheidrechter geeft discussie, geen duidelijkheid

Martijn Baars • 14:54, 28-03-2018 / Laatste Update: 13:52, 07-01-2024

De bondscoach van Engeland, Gareth Southgate, was dinsdagavond niet zo blij met een beslissing van de videoscheidsrechter. Scheidsrechter Deniz Aytekin gaf na het bekijken van videobeelden in de slotfase nog een penalty aan Italië, waardoor de wedstrijd in 1-1 eindigde.

Jamie Vardy bracht Engeland na 26 minuten op 1-0 en dat leek lange tijd de enige goal van de wedstrijd te blijven. Totdat Lorenzo Insigne kort voor tijd vanaf 11 meter aan mocht leggen. Federico Chiesa was kort daarvoor naar het gras gegaan na een duel met James Tarkowski.

Discutabel

Scheidsrechter Aytekin raadpleegde videobeelden en legde de bal op de stip. De penalty werd benut en de eindstand bepaald op 1-1, en daar baalde Southgate nogal van. "Je kunt over dit geval blijven discussiëren. De videoscheidsrechter is er om duidelijkheid te scheppen. Dat is in dit geval niet aan de orde."

Tarkowski stond bij het sprintduel op de voet van Chiesa, maar volgens Southgate gaat Chiesa al naar de grond voordat er contact is. "Dit is absoluut geen penalty", vindt ook Tarkowski zelf.

Vage VAR

Southgate: "Het systeem kan een succes zijn, maar alleen bij gevallen waarbij videobeelden echt duidelijkheid kunnen scheppen en geen discussie opleveren. Bovendien moet er beter gecommuniceerd worden wat er gebeurt en waarom. Als we de videoscheidsrechter tegen Nederland hadden gehad, zouden we een penalty hebben gekregen en Nederland een rode kaart. Voorlopig werkt de videoscheidsrechter nog niet verhelderend."