Alles wat je moet weten over het stadion waar Feyenoord de Conference League-finale in speelt
i

REUTERS

Alles wat je moet weten over het stadion waar Feyenoord de Conference League-finale in speelt

Martijn Baars • 17:28, 24-05-2022 / Laatste Update: 02:29, 08-01-2024

Het Albania Stadium in Tirana is woensdagavond de plek voor de 1e finale van de Conference League tussen Feyenoord en AS Roma. Vanwege de beperkte capaciteit kreeg de UEFA veel kritiek op de keuze voor de nieuwste voetbalarena van Albanië. Toch is het wel degelijk een bijzonder stadion.

Het Air Albania Stadium in Tirana wordt in de volksmond Arena Kombëtare genoemd en heeft ‘slechts’ plek voor 22.500 toeschouwers. In het stadion voetballen liefst 4 clubs. De nationale ploeg van Albanië speelt er zijn interlands en de clubs Partizan Tirana, KF Tirana en Dinamo Tirana spelen daar ook af en toe. Er zijn nog een aantal andere dingen die het stadion bijzonder maken.

Nog geen 100 wedstrijden oud

Het stadion maakt een moderne indruk en dat is niet zo vreemd, want de bouw ervan was pas in 2019 klaar. Dat betekent dat er tot nu toe nog geen 100 voetbalwedstrijden in zijn gespeeld. Het stadion is gebouwd op de plek waar vroeger het Qemal Stafa Stadium stond.

Opening: Albanië-Frankrijk in 2019

Dat stadion was altijd het nationaal stadion, maar in 2013 verklaarde de UEFA dat het stadion niet meer aan de eisen voldeed, waardoor er geen Europese wedstrijden meer gespeeld mochten worden. De jaren daarop maakten de Albanese voetbalbond en de regering plannen voor een nieuw stadion, maar dat plan kwam er pas in 2016 door. Op 17 november 2019 werd het nieuwe stadion geopend met een interland van Albanië tegen Frankrijk (0-2 verlies).

Vorm van Albanië

Het ontwerp is van de Italiaanse architect Marco Casamonti. Van buitenaf valt het stadion voornamelijk op door de bijzondere vorm. Casamonti heeft namelijk geprobeerd de omtrek van Albanië te verwerken in het dak. Het moet een een achthoek met holle zijden voorstellen en dat zou moeten doen denken aan de landkaart van Albanië.

Wat is die toren op stadion Tirana?

Wat het meest opvalt, is de toren die aan het stadion vastzit. Met een hoogte van 112 meter is het 1 van de hoogste torens (nummer 4) van heel Albanië. In de toren zit een het 5-sterrenhotel met 80 kamers en 256 ondergrondse parkeerplaatsen. De toren kent maar liefst 24 verdiepingen en in de rest van het stadion zitten winkelgelegenheden en een museum.

Kosten: 85 miljoen euro

Het stadion wordt door de Albanezen meestal Arena Kombëtare genoemd, wat nationaal stadion betekent. Deze naam kreeg het stadion bij het aannemen van het bouwplan. Datzelfde bouwplan zorgde er ook voor dat het stadion inmiddels officieel Air Albania Stadium heet. Eerst zou de bouw van het stadion namelijk 40 miljoen euro kosten, maar door meerdere tegenslagen vielen die kosten flink hoger uit.

Stadionsponsor

Zo kwam de bouworganisatie er halverwege achter dat de riolering onder het stadion niet meer voldeed. Uiteindelijk, nadat de openingsdatum meerdere keren was uitgesteld, bleken de kosten neer te komen op een bedrag van 85 miljoen euro. Dat is ruim het dubbele van wat was begroot. Om die financiële schade iets op te vangen, is er alsnog gekozen voor een commerciële naam. Vliegmaatschappij Air Albania is de stadionsponsor geworden.

Polen bekogeld met flesjes

Ondanks de nog jonge geschiedenis van het stadion heeft topspits Robert Lewandowski geen goede herinneringen aan het Air Albania Stadium. In oktober van vorig jaar speelde Polen er een WK-kwalificatiewedstrijd tegen Albanië, maar de wedstrijd werd een kwartier voor tijd gestaakt. Karol Swiderski maakte net voor tijd de 0-1, waarna de Polen massaal werden bekogeld met flesjes water.

Lewandowski: 'We voelden ons daar niet veilig'

Door het wangedrag van de supporters werd de wedstrijd 20 minuten stilgelegd, maar toch nog uitgespeeld. Na afloop kwam matchwinner Swiderski voor de camera, waarna hij weer werd bekogeld en dus haastte hij zich naar binnen. Aanvoerder Lewandowski gaf later toe zich niet erg veilig te hebben gevoeld in dat stadion. "Na het doelpunt vlogen er volle flessen naar binnen, dat was best wel gevaarlijk."