Standpunt van VVCS is glashelder: 'Niet aan de orde om nu trainingsveld op te gaan'
i

BSR/SOCCRATES

Standpunt van VVCS is glashelder: 'Niet aan de orde om nu trainingsveld op te gaan'

Trevor Wagener • 19:25, 23-03-2020 / Laatste Update: 20:21, 13-12-2023

Hoewel sommige voetbalclubs in Duitsland alweer beginnen met trainen, op het veld of in de sportschool, zal dat in Nederland nog wel even duren. Dat verwacht Jevgeni Levtsjenko, voorzitter van de spelersvakbond VVCS.

"In Nederland is het niet aan de orde om nu het veld op te gaan", zei Jevgeni Levtsjenko, voorzitter van de spelersvakbond VVCS, tegen AD. De oud-speler van onder andere FC Groningen, Sparta en Vitesse merkt dat de meeste clubs zich afwachtend opstellen sinds de competitie tot zeker 6 april is stilgelegd.

Afwachtend

"Iedereen wacht op de regering, of ze meer maatregelen nemen of die juist versoepelen. Voor de VVCS staat de gezondheid van de spelers voorop." Het is wat de clubs ook uitdragen. Zij laten de spelers nu al langer dan een week thuis, al krijgen de profs wel huiswerkopdrachten in de vorm van individuele trainingen.

Op basis van het uitlezen van data en het invullen van vragenlijsten vinden zelfs controles plaats over de gezond- en fitheid. "Toch is het vooral aan de speler zelf hoe je met beperkte middelen ervoor zorgt dat je fit blijft. Het vraagt ook om een beetje creativiteit", zegt Levtsjenko. "Fysiek gezien kan je jezelf nog wel op peil houden, voetbalgerelateerd natuurlijk niet", zegt Levtsjenko. Om daar met een lach aan toe te voegen:

Stay safe

"Alleen een wc-rol kunnen hooghouden is natuurlijk niet ideaal. Nederlandse clubs zijn volgens Levtsjenko solidair aan elkaar wat de veldtrainingen aangaat. Iedereen begint weer zodra dat kan. Tegelijk, en niet eerder. "Dan kan er niet eentje en quarantaine gaan om volop te trainen en zo een voorsprong op te bouwen. Je kan je ook afvragen waarvoor je nu voor zou gaan trainen."

Gezondheid gaat boven alles. "Iedereen houdt zich aan de aan de richtlijnen van het RIVM en de regering." Dat komt ook mede voort uit de wensen van de spelers, merkt Levtsjenko. "Natuurlijk zijn er die het liefst zo snel mogelijk weer het veld opgaan, maar ook onder profvoetballers zijn er zorgen. De meesten willen hun gezondheid en die van hun naasten niet riskeren."