Test: Welke voetbal is het beste?

Test: Welke voetbal is het beste?

admin • 16:03, 27-02-2017 / Laatste Update: 16:54, 07-01-2024

Johan Cruijff zei het al eens: ‘De bal is rond.’ Natuurlijk wilde de legendarische nummer 14 hiermee zeggen dat er in het voetbal nog van alles kan gebeuren, maar deze quote kan je ook aanhalen als je een nieuwe voetbal gaat aanschaffen. Waar moet je eigenlijk op letten en wat is de beste keus? Daarom testen wij, geheel onafhankelijk, voetballen van de merken Adidas, Kipsta en Nike.

Zo op het eerste gezicht is er veel verschil tussen de drie ballen. Waar Nike en Adidas er op uiterlijk direct bovenuit steken, valt de Kipsta F500 Hybride (€ 14,99) een beetje tegen. Deze bal is door Decathlon zelf ontworpen en zou volgens hen niet moeten onderdoen voor andere voetballen van hetzelfde segment. Doordat de stiksels van de naden aan de binnenkant zitten, lijkt het alsof de Kipsta is gelijmd. Als voordeel heeft dit dat de bal minder snel slijt. Maar ondanks deze goedkope look is het materiaal verder voldoende. De bal voelt goed aan en trapt lekker weg.

Zo ook de Adidas Europa League Capitano (€ 14,89). Deze replica heeft door het imitatieleer wel het nadeel erg licht aan te voelen, maar hij ziet er wel mooi uit. Je waant je als voetballer écht in de Europa League. Je kan er goed mee schieten. Ook is de kans op slijtage aanwezig, aangezien de stiksels hier niet aan de binnenkant zitten.

De Nike Coup de France Strike (€ 24,99) zorgt voor de meeste grip. De bal heeft een dubbele dichtheid en is door de felle kleuren bovendien goed te onderscheiden. Ook kun je er heerlijk mee schieten. De bal heeft bijna geen zwabber en komt goed van de grond. Lichtgewicht Adidas vliegt sneller alle kanten op. Het kost iets meer moeite om goed te richten met de Kipsta, maar ook op dat punt krijgt de bal een voldoende.

Ben je meer van de trucjes? Met de Nike leg je je tegenstander het beste in de luren. Hij voelt goed aan de voet en je legt hem zo in je nek. Kipsta en Adidas lopen op dit vlak duidelijk wat achter. Een ‘around the world’ gaat nog net, maar daar is dan ook alles mee gezegd.

Eindoordeel

Op bijna alle vlakken springt de bal van Nike eruit. Hij doet zijn naam als duurste van deze test eer aan en is zeker waar voor je geld. Aangezien Decathlon zelf erg te koop loopt met de Kipsta, hoopten we stiekem dat we deze bal hier konden ‘afkraken’. Maar eerlijk is eerlijk: het is gewoon een prima bal. Voor wie dus iets minder te besteden heeft is de Kipsta, net als de bal van Adidas, een goede keus.

[poll id="362"]