Tijdens corona: Nederlanders kijken minder live voetbal en meer samenvattingen
i

ANP

Tijdens corona: Nederlanders kijken minder live voetbal en meer samenvattingen

Robert Hüsken • 13:36, 29-10-2020 / Laatste Update: 00:47, 05-01-2024

Het betaald voetbal mag ondanks het rondrazende coronavirus nog altijd worden hervat. De KNVB en het kabinet wijzen naar de vorm van afleiding die het voetbal in barre tijden vormt. Maar zijn er inderdaad ook veel meer kijkers dan voorheen?

Opvallend genoeg wordt er flink minder live naar voetbalwedstrijden gekeken dan een jaar geleden. Dat blijkt uit het onderzoek waarover je leest onder deze poll.

[poll id="2083"]

Minder live voetbal

Als we kijken naar oktober vorig jaar, werd de televisie gemiddeld 373.000 keer op FOX Sports 1 afgesteld. Dit jaar gebeurt dat wekelijks ‘slechts’ 230.000 keer, zo berekende stichting Kijkonderzoek. Een kanttekening is wel dat in de eredivisie nog geen klassiekers of topduels op het programma hebben gestaan. In de laatste speelronde van oktober vorig jaar stonden bijvoorbeeld PSV-AZ en Ajax-Feyenoord op het programma. Bovendien: waarschijnlijk hebben nog steeds veel kijkers hun Fox-abonnement opgezegd en is Fox Sports 1 in veel pakketten gratis toegankelijk.

NOS meer kijkers

Maar is er dan daadwerkelijk in coronatijd veel minder interesse in voetbal dan voorheen? Nee, dat niet. De samenvattingen van de NOS, waarin de hoogtepunten van de eredivisieduels ieder weekend voorbijkomen, werden vorig jaar wekelijks iets meer dan 1,5 miljoen keer bekeken. Dit jaar zijn er gemiddeld bijna 200.000 geïnteresseerden meer: 1.715 miljoen om precies te zijn.

Meeste kijkers: RKC - Feyenoord

De wedstrijd die deze maand de meeste mensen thuishield, was de ontmoeting tussen RKC en Feyenoord van afgelopen weekend. Ongeveer 677.000 mensen zagen RKC tweemaal op voorsprong komen, maar Feyenoord uiteindelijk een punt pakken in Waalwijk (2-2). Feyenoord trok daarmee meer kijkers dan Ajax de dag daarvoor deed tijdens het historische bezoek aan VVV-Venlo (0-13).