UEFA verandert Champions League: géén 20.45u aftrap meer
i

Pro Shots

UEFA verandert Champions League: géén 20.45u aftrap meer

Robert Hüsken • 15:42, 27-02-2018 / Laatste Update: 12:40, 07-01-2024

De wedstrijden in de Champions League beginnen altijd om 20.45 uur. Tenzij er in Rusland ofzo wordt gespeeld, maar in principe zit dit al jaren in ieders hoofd. Daar komt nu verandering in! De Champions League gaat de Europa League achterna!

De UEFA maakte dinsdag bekend dat er vanaf 2018/2019 net als in de Europa League wordt afgetrapt om 18.55u én om 21.00 uur! Alles voor de kijkcijfers..?

Lees ook: Ook de Europa League verandert: zo halen Nederlandse clubs de groepsfase

De belangrijkste wijzigingen voor de CL

- Er zijn vanaf 2018/2019 26 in plaats van 22 clubs direct gekwalificeerd voor de groepsfase.

Dat zijn: de CL-winnaar, de Europa League-winnaar, de 4 beste teams uit Spanje, Duitsland, Engeland en Italië (de nummers 4 uit deze landen hoeven dus GEEN play-offs meer te spelen). De beste twee uit Frankrijk en Rusland. En ook nog de kampioenen uit Portugal, Oekraïne, België en Turkije.

- Als de CL-winnaar ook landskampioen wordt, dan gaat het CL-ticket naar de kampioen van Tsjechië (UEFA-ranking nummer 11).

- Dan is er nog voor 4 plekken een kwalificatie-knock-outfase met alle landskampioenen van de net-nietlanden, met daarin dus Nederland: de zogenaamde Champions-route. Voor Nederland betekent dit: de landskampioen stroomt in de voorlaatste ronde (Q3) in. Overleeft deze club uit de eredivisie die ronde, dan moet het nog de play-offs (8 teams strijden om 4 tickets) overleven en dán pas zit je in de groepsfase van de CL. De teams uit de play-offs zijn de 6 winnaars van Q3 + de landskampioenen van Tsjechië (nummer 11 op de ranking) en Zwitserland (nummer 12). Nederland is nummer 13..

- Voor de laatste 2 plekken voor de groepsfase is er ook een kwalificatie-knock-outfase: de zogenaamde League-route. Daarin strijden de nummers 3 uit de landen Frankrijk en Rusland en de nummers 2 uit de landen Portugal, Oekraïne, België, Turkije, Tsjechië, Zwitersland, Nederland, Oostenrijk en Griekenland tegen elkaar. De Nederlandse nummer 2 van de competitie stroomt in Q2 in. Daarna volgen Q3 en de play-offs. In de play-offs zitten dus nog 4 teams die strijden om de allerlaatste 2 groepsfasetickets.