Dit zijn vandaag de belangrijkste vragen rond het FC Twente-vonnis

Dit zijn vandaag de belangrijkste vragen rond het FC Twente-vonnis

admin • 12:27, 10-06-2016 / Laatste Update: 12:38, 07-01-2024

De spanning in de Grolsch Veste stijgt. Vanmiddag om 14 uur doet rechter Maarten Heinemann uitspraak in het kort geding dat FC Twente tegen de KNVB heeft aangespannen. Mag de club verder in de eredivisie of wordt het degradatie? 

Vier vragen over het vonnis van vandaag.

1. Komt er nou eindelijk duidelijkheid?

Het lijkt wel zeker dat de rechter de zaak inhoudelijk heeft beoordeeld. Als hij had gevonden dat FC Twente eerst maar eens de beroepscommissie moest afwachten, had hij dat binnen een paar dagen kunnen laten weten. Hetzelfde geldt voor het spoedeisend belang: als hij gevonden had dat de zaak geen haast had, had hij ook dat snel kunnen beslissen.

Het feit dat hij de volle twee weken de tijd heeft genomen voor zijn vonnis duidt erop dat hij echt alle argumenten heeft afgewogen en dat hij dus met een inhoudelijke beoordeling komt.

De argumentatie zal dus ongetwijfeld uitgebreid zijn; het uiteindelijke vonnis zelf kan heel kort. Want FC Twente heeft eigenlijk maar één ding geëist van de rechter. Die moet de KNVB verbieden de eredivisielicentie in te trekken, op straffe van een dwangsom van een miljoen euro. De rechter zal zich in zijn vonnis tot die vraag beperken. Het is niet zijn taak om bijvoorbeeld een alternatieve straf te bedenken of nog allerlei aanvullende voorwaarden te verzinnen.

2. Kan de verliezende partij in hoger beroep?

Ja, dat kan. Als één van tweeën het niet eens is met de uitspraak, kan hij binnen vier weken hoger beroep aantekenen. Vervolgens moet de zaak dan opnieuw behandeld worden bij de appelrechter.

Alles bij elkaar duurt dat minimaal een paar weken en maximaal een paar maanden. Dat heeft interessante consequenties. Stel dat FC Twente verliest, dan kan de club door een hoger beroep de hele competitie gegijzeld houden. Want zolang niet duidelijk is in welke divisie de club speelt, kunnen de wedstrijden niet van start. Datzelfde geldt voor de KNVB: een hoger beroep betekent hoe dan ook complicaties bij de start van de competitie, die volgens het huidige schema op 5 augustus moet beginnen.

Als de KNVB vandaag verliest lijkt een hoger beroep van hun kant onwaarschijnlijk, omdat de bond zichzelf daarmee enorm in de vingers snijdt. Als FC Twente verliest en dus de licentie kwijtraakt is het maar de vraag of de club het hele betaald voetbal tegen zich in het harnas wil jagen door hoger beroep aan te tekenen. Maar dreiging met hoger beroep zou wel een drukmiddel kunnen zijn om bij de KNVB alsnog een aantal afspraken af te dwingen, bijvoorbeeld op financieel gebied.

3. Zijn er nog andere gerechtelijke procedures denkbaar?

Ja. Het vonnis van vandaag is een voorlopige voorziening. Dat wil zeggen dat de uitspraak geldt tot een rechter in een uitgebreidere een langduriger rechtszaak, de zogeheten bodemprocedure, een oordeel heeft geveld. Een bodemprocedure kan jaren duren en wordt voornamelijk schriftelijk gevoerd.

Ook de bodemprocedure kent een beroepsmogelijkheid. Als één van beide partijen besluit die bodemprocedure aan te spannen hangt er dus nog zeker drie of vier jaar een zwaard van Damocles boven het betaald voetbal. Want stel nou dat FC Twente degradeert, maar de rechter besluit over vier jaar in de bodemprocedure dat dat onterecht is? Moeten dan alle uitslagen van vier jaar competitie worden teruggedraaid?

De juridische en organisatorische chaos die dan ontstaat is nog nooit vertoond en het lijkt wel zeker dat de KNVB daar niet op zit te wachten. Het is dan ook waarschijnlijk dat de bond er veel voor over zal hebben om zo’n procedure te voorkomen.

4. Kan de beroepscommissie maandag nog iets aan de zaak veranderen?

Niet aan het vonnis van de rechter. FC Twente heeft hem gevraagd om de hele KNVB te verbieden de licentie in te trekken. Dus of dat nou beslist is door de licentiecommissie, de beroepscommissie of wie dan ook binnen de bond: als de rechter die eis toewijst kan de beroepscommissie daar niet meer overheen.

Het is dan ook vast geen toeval dat de commissie uitspraak doet ná het vonnis van de rechter. Als de rechter de eis van FC Twente afwijst, staat het de beroepscommissie vrij om de licentiecommissie gelijk te geven. Maar als intrekken van de licentie niet meer tot de mogelijkheden behoort kan de beroepscommissie daar in haar oordeel over de zaak mooi op inspelen, en bijvoorbeeld vast een alternatieve straf bedenken.