Veroordeelde oud-voetbalbaas Brazilië (87) komt eerder vrij vanwege corona
i

AFP

Veroordeelde oud-voetbalbaas Brazilië (87) komt eerder vrij vanwege corona

Martijn Baars • 11:52, 31-03-2020 / Laatste Update: 15:01, 07-01-2024

De gevangenisstraf die de oud-voorzitter van de Braziliaanse voetbalbond José Maria Marin (87) uitzat in de VS, is ingekort. Dat heeft een Amerikaanse rechter maandag bepaald. Marin zou tot december zijn celstraf uitzitten in een gevangenis in de staat Pennsylvania. Wanneer de Braziliaan nu vrijkomt, is nog niet duidelijk.

Marin was 1 van de 7 voetbalbestuurders die eind mei 2015 in een hotel in Zürich werden opgepakt, vlak voor een verkiezingscongres van de FIFA. In augustus 2018 kreeg hij 4 jaar celstraf opgelegd voor het aannemen van steekpenningen bij de verkoop van tv- en marketingrechten. Het ging om miljoenen dollars. De FIFA legde Marin een levenslange schorsing op én een boete van 1 miljoen Zwitserse franken (ongeveer 880.000 euro).

Coronavirus in de gevangenis

Volgens de rechter is de straf onder meer ingekort omdat Marin gezondheidsproblemen heeft. Daardoor loopt hij volgens de rechtbank verhoogd risico ernstig ziek te raken als gevolg van de uitbraak van het coronavirus. In de VS meldden meerdere gevangenissen dat het virus zich snel verspreidt onder gevangenen. Duizenden gevangenen krijgen daarom eerdere vrijlating.