Veel voetbalclubs spelen gewoon weer op kunstgras
i

Pro Shots

Veel voetbalclubs spelen gewoon weer op kunstgras

admin • 21:22, 14-01-2017 / Laatste Update: 20:53, 12-12-2023

Het lijkt achteraf een storm in een glas water. Heel voetbalminnend Nederland was in de ban van de gevaarlijke kunstgraskorrels, maar inmiddels spelen bijna alle voetbalclubs weer gewoon op kunstgras. Zo gevaarlijk is het allemaal niet.

Geen gevaar

Bijna 85 procent van de voetbalclubs die eerder twijfelden over spelen op kunstgras vanwege mogelijke gezondheidsrisico's komt daar nu op terug, meldt RTL Nieuws. Het RIVM zocht het uit en vond dat kunstgras met rubberkorrels geen gevaar oplevert voor je gezondheid.

Kankerverwekkend

Het RIVM onderzocht de korrels, omdat in een aflevering van Zembla bleek dat ze misschien niet veilig waren. Zo zouden ze kankerverwekkend zijn. Uit het RIVM-onderzoek bij 100 kunstgrasvelden bleek dat er inderdaad kankerverwekkende stoffen in de korrels zitten, maar het gaat om zo'n kleine hoeveelheid dat er geen reden is tot zorgen. Veel ouders wilden de velden ondanks het nieuwe onderzoek toch weg hebben.

RTL Nieuws maakte een rondgang langs 208 clubs. Bij 176 daarvan spelen voetballers weer op nepgras. 10 clubs houden hun spelers nog helemaal of grotendeels weg van kunstgras. 1 club wil zijn velden sowieso laten vervangen en 11 clubs weten het nog niet.