Voormalig FIFA-voorzitter Grondona beschuldigd van corruptie
i

AP

Voormalig FIFA-voorzitter Grondona beschuldigd van corruptie

admin • 14:26, 15-11-2017 / Laatste Update: 17:20, 07-01-2024

Voormalig FIFA-vicepresident Julio Grondona is beschuldigd van corruptie. Hij zou bij de verkiezingen - waar Qatar gekozen werd als organisator van het WK voetbal van 2022 - meer dan 800.000 euro hebben ontvangen voor zijn stem.

Dit werd genoemd bij het proces rondom de corruptiebeschuldigingen van een aantal functionarissen van de FIFA en lokale bonden in New York. Alejandro Burzaco, een oud-baas van een Argentijns sportmarketingbureau, was degene die Grondona beschuldigde en als getuige optreedt in de zaak. Grondona is 3 jaar geleden overleden.

Grondona was 1 van de 22 leden van het uitvoerend comité van de FIFA die in december 2010 stemden over de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022. Burzaco - die zelf ook al schuldig is geweest aan betrokkenheid bij omkoping - noemde nog meer namen: José Maria Marin, oud-voorzitter van de Braziliaanse voetbalbond, Manuel Burga en Juan Angel Napout. Burga was destijds de collega van Marin en Napout was voorzitter van de Zuid-Amerikaanse bond Conmebol.

Smeergeld

Alle 3 zouden ze voor miljoenen aan smeergeld hebben aangenomen in ruil voor de toewijzing van tv- en sponsorrechten aan een marketingbedrijf. ,,Ze hebben hun zakken gevuld en de sport bedrogen", vindt aanklager Keith Edelman.