Waarom Ajax beter niet de Europa League én de landstitel kan winnen
i

Pro Shots

Waarom Ajax beter niet de Europa League én de landstitel kan winnen

admin • 12:46, 12-04-2017 / Laatste Update: 19:47, 07-01-2024

De kans dat het echt gaat gebeuren is natuurlijk bizar klein, maar stel je nou eens voor dat Ajax stunt en de Europa League wint én ook Feyenoord de baas is in de Eredivisie. Hoe worden de Champions League-tickets voor volgend seizoen dan verdeeld?

Mocht het super-optimistische scenario werkelijkheid worden, dan is dat gek genoeg helemaal niet zo'n goed nieuws voor het Nederlandse voetbal, vond Metronieuws uit. Als landskampioen krijg je namelijk een direct ticket voor de Champions League, maar als Europa League-winnaar ook! Als Ajax beide titels pakt, schuift 1 toegangsbewijs door naar een club op een zogenaamde 'access-list' van de UEFA. Dus niet naar de verliezend finalist van de Europa League, of de nummer 2 van de Eredivisie.

En als Ajax tweede wordt maar wel de Europa League wint?

Als het in de Eredivisie blijft zoals het nu is en Ajax stunt door de Europa League te winnen, dan heeft Nederland volgend seizoen 2 teams in de Champions League. Maarrr, het ticket voor de voorronde van de Champions League, dat Ajax dan als nummer 2 in de Eredivisie krijgt, gaat in dat geval opeens aan de neus van Nederland voorbij. Dat wordt dan ook weer verdeeld via die ingewikkelde ‘access list’

Wat is dan het gunstigste scenario voor het Nederlandse voetbal?

In het gunstigste geval maken we nog kans om met 3 clubs mee te doen aan de Champions League. Die kans is zo klein, dat als je er geld op zou zetten, je waarschijnlijk in 1 klap miljonair bent. Maar goed: we leggen het toch even kort uit.

In het ideale geval pakt Feyenoord de titel, waarmee de Rotterdammers direct de Champions League in gaan. Tot zover nog niet super onwaarschijnlijk, gezien het puntje voorsprong dat Feyenoord heeft op Ajax. Het wordt pas lastig als we bedenken dat in het ideale geval PSV nog tweede moet worden in de Eredivisie.

3 clubs in de Champions League

Daardoor pakken de Eindhovenaren een plek in de voorronde van de Champions League. Dan moeten ze aan het begin van het seizoen 2 teams uitschakelen om ook aan de Champions League deel te mogen nemen.

Tot slot zou Ajax dan derde worden, wat eigenlijk deelname aan de voorronde Europa League zou betekenen. Maar in 1 geval hoeft dat niet: als Ajax dit seizoen de Europa League wint. Dan zijn ze namelijk direct geplaatst voor het Kampioenenbal. En dan hebben we mogelijk 3 teams in de groepsfase van de Champions League. Dat gebeurde voor het laatst in het seizoen 2002/2003.

[poules_game teasertext="" team="ajax" statisticstext="" calltoaction="" url="" pool="sportnieuws/eredivisie-2016-17" ]