Door deze wedstrijd hebben sommige Engelsen een pleurishekel aan Ronald Koeman (video)

Trevor Wagener • 21:19, 23-03-2018 / Laatste Update: 16:39, 12-12-2023

Ronald Koeman kende geen gelukkig laatste seizoen als trainer van Everton, waar hij afgelopen oktober werd ontslagen. Daarvoor deed de dan ein-de-lijk aangestelde bondscoach het best redelijk. Ook bij subtopper Southampton zette hij prima prestaties neer. Toch zal niet iedere Brit zijn kunstjes kunnen waarderen.

Dankzij 'Snowflake' liepen de Engelsen kwalificatie voor het WK van 1994 mis. De 1 na laatste wedstrijd van de poulefase bleek een allesbeslissende, met Koeman in de hoofdrol.

Geintjes

Nadat het een half jaar eerder op Wembley 2-2 was geworden, ontving Nederland de overzeeërs in De Kuip in een duel waarover nog lang nagepraat zou worden. Een zuivere goal van Frank Rijkaard werd afgekeurd, waarna Ronald Koeman in de 2e helft de doorgebroken David Platt net buiten de 16 neerhaalde. De scheidsrechter gaf tot ongeloof van de Engelsen geen rode kaart en uitgerekend Koeman zorgde even later uit een lepe, prachtige vrije trap voor de 1-0. De Engelsen wisten van gekkigheid niet maar ze het zoeken moesten.

Helemaal niet toen Dennis Bergkamp, op dat moment speler van Internazionale en later van het fameuze Arsenal, het karwei een paar minuten later afmaakte door de 2-0 binnen te schieten, waardoor Oranje zo goed als verzekerd was van een WK-ticket.

KoeManiac

De Engelse pers bleek hierna laaiend over het Nederlands elftal en razend op de blonde stopper in het bijzonder. Koeman had er, later als coach toen het onderwerp uiteraard opgerakeld werd, maling aan.