Willen we een Engelse of een Hollandse linksback bij het Nederlands Elftal?

Willen we een Engelse of een Hollandse linksback bij het Nederlands Elftal?

admin • 13:04, 30-01-2016 / Laatste Update: 16:15, 08-01-2024

PSV-er Jetro Willems maakte na maanden van blessureleed tegen FC Twente (4-2 red.) weer zijn rentree op de Nederlandse velden. Hij zal zich zonder twijfel weer in het Nederlands Elftal gaan spelen. Bondscoach Danny Blind heeft op rechts genoeg keuze met Daryll Janmaat, Kenny Tete en Rick Karsdorp. Op links zorgde de blessure van Willems voor (onnodige) problemen.

Niet alleen in Eindhoven, ook in Zeist op het hoofdkantoor van de KNVB zal een feestje gevierd zijn toen Jetro Willems weer speelminuten maakte voor PSV. Tijdens de blessure van de 21-jarige vleugelverdediger probeerde bondscoach Danny Blind verschillende spelers als linksback en wist hij twee van onze landgenoten die wekelijks in de Premier Leauge spelen, net als de andere bondscoaches, klaarblijkelijk niet te vinden.

Keuzes

Helemaal genegeerd zijn onze Engelse linksbacks niet door de  bondscoaches. Danny Blind zette zoon Daley een paar keer op linksback, onder andere in de verloren wedstrijd tegen Tsjechië. Dat de verdediger bij Manchester United al langer niet meer op een vleugelplek hoeft te rekenen, maakte de bondscoach blijkbaar niet uit.

Hij had er ook voor kunnen kiezen om naar Stoke-on-Trent of Sunderland af te reizen. Daar spelen Erik Pieters (Stoke City) en Patrick van Aanholt (Sunderland) al jaren wekelijks in de sterkste voetbalcompetitie ter wereld. Ze staan tegenover Alexis Sanchez, Eden Hazard, Ashley Young en Willian, maar ontbreken steevast in Oranje. Ja, dat is een keuze geweest van de bondscoach(es), maar waarop is die keuze eigenlijk gebaseerd?

Jetro power

Natuurlijk op de klasse van Willems. De 21-jarige vleugelverdediger had in de competitiewedstrijd met FC Twente ongeveer één minuut nodig om te laten zien wat PSV (en de rest van voetbalminnend Nederland) de afgelopen maanden hard miste: als een bezetene druk zetten, bal veroveren en doorspelen. Fuck Danoontje, het is Jetro powerrrrr. Aanvallen. Aanvallen. Aanvallen. Willems kan het als geen ander: een actie maken, overzicht houden én een voorzet geven.

Je zou bijna denken: er ís geen betere.

Helemaal in de Nederlandse voetbalfilosofie. Wij Hollanders willen natuurlijk graag aanvallen (ten minste, dat was altijd zo), maar in sommige wedstrijden kun je het verdedigende aspect van een back niet onderschatten. Dan is niet Willems, maar Stoke City-back Pieters volgens de statistieken de beste keuze.

Op z'n Engels

Tijdens de laatste interland die Pieters speelde stond hij nog bij PSV onder contract. Na zijn overstap naar Engeland is hij volledig uit beeld verdwenen bij de bondscoaches. Dat is toch opmerkelijk. Defensief staat Pieters zijn mannetje en zijn passing is grotendeels (70%) voorwaarts. Van de tien ballen speelt hij er zeven vooruit en drie terug, wat weer gunstig is in wedstrijden tegen grote landen als Duitsland en Spanje. Van Aanholt lijkt qua speelstijl het meest op Willems, met Pieters heeft Nederland een (nog ongebruikt) alternatief.

Pieters blijft vaak achterin hangen, loopt weinig met de bal en probeert de bal vooral vooruit te passen. Na dik twee seizoenen Premier League is Pieters uitgegroeid tot een Engelse linksback. Altijd een zesje, nooit uitblinken en, zoals afgelopen zaterdag, eens in de zoveel tijd een pass die een doelpunt inleidt.

Op z'n Hollands

In Nederland houden wij niet van die timide backs. Ze staan vaak aanvallender dan de links- en rechtsbuiten (Ajax), dribbelen op met de bal (Gio-doelpunt WK 2010) of hebben als opkomende man een grote rol in de opbouw (PSV). Achterin blijven als linksback is als vloeken in de kerk. Godslastering. Breken met het heilige spel dat de Hollandse School (1.0 of 2.0, wat jij wil) voorschrijft, is geen optie.

Deze manier van 'totaalvoetbal' komt in het buitenland ook voor. Een meer offensieve back zorgt voor meer druk op de goal van de tegenstander, maar heeft als nadeel dat er een groot gat ontstaat in de omschakeling. Dat kan ons tegen kleine landen punten opleveren, maar óók punten kosten door een scherpe tegencounter.

Vertel het ons!

Kruip in de huid van bondscoach Blind en maak de keuze voor hem:

[poll id="6"]