Zó plaatst Nederland zich over een maand voor het EK
i

ANP

Zó plaatst Nederland zich over een maand voor het EK

admin • 22:15, 13-10-2019 / Laatste Update: 14:12, 05-01-2024

Het Nederlands elftal zette deze week een goede stap richting het EK, maar is in tegenstelling tot België, Italië en Rusland nog niet definitief geplaatst. Gelukkig is er op 14 en 19 november een nieuwe ronde. Dit zijn ook direct de laatste wedstrijden in de EK-kwalificatie.

De stand na deze week in de groep van Oranje:

1. Nederland, 15 punten, 6 gespeeld

2. Duitsland, 12 punten, 5 gespeeld

3. Noord-Ierland, 12 punten, 6 gespeeld

4. Wit-Rusland, 4 punten, 7 gespeeld

5. Estland, 1 punt, 6 gespeeld

Op 14 november speelt het Nederlands elftal weer tegen Noord-Ierland, net als afgelopen donderdag. Bij een gelijkspel winst is Oranje zeker van het EK, omdat de directe tegenstander dan 4 of 6 punten achterstand heeft met nog 1 pot te gaan. Bij verlies moet de ploeg van Ronald Koeman op de laatste speeldag van de zwakke Esten winnen of gelijkspelen. Mocht Nederland toch verliezen van Estland, dan moet het hopen dat Duitsland 'gewoon' van Noord-Ierland wint op de laatste speeldag.

Nummer 3

De 3e plaats heeft in deze kwalificatiecyclus geen functie. Er zijn 10 groepen waarvan de nummers 1 en 2 direct geplaatst zijn voor het EK, dat door heel Europa gespeeld wordt. De overige 4 plekken in het veld van 24 worden ingevuld door groepswinnaars van de Nations League, dat voor de EK-kwalificatie is gespeeld.

Play-offs

16 teams doen in totaal mee aan de play-offs voor 4 plekken. Schotland, Georgië en Wit-Rusland hebben zich daar al voor geplaatst, omdat ze zich niet meer via de EK-kwalificatie kunnen plaatsen. Ook landel als Zwitserland, IJsland, Bosnië-Herzegovina, Wales, Noord-Ierland, Noorwegen, Servië, Noord-Macedonië en Kosovo staan op dit moment op de nominatie om mee te doen.