Deze 10 Nederlanders starten in Tour Down Under aan wielerseizoen 2019

8 januari 2019

ANP

Met de Tour Down Under gaat het wielerseizoen 2019 over exact 1 week van start met de 1e wedstrijd uit de World Tour. Een 6-daagse rittenkoers door Australië, met 10 Nederlanders aan de start in North Adelaide.


Maar wie zijn nou die 10 Nederlanders die we vanaf volgende week aan het werk zien in de 1e wedstrijd van belang in het wielerjaar 2019?

Tom-Jelte Slagter (Team Dimension Data)
We beginnen het rijtje met Tom-Jelte Slagter. De 29-jarige heuvelspecialist won de Tour Down Under in 2013 en werd vorig jaar 3e in het klassement. Kan hij opnieuw meedoen om de eindzege?

Slagter wint een rit in Tour Down Under van 2013.Koen de Kort (Trek-Segafredo)
In 2006 reed de nu 36-jarige Koen de Kort voor het eerst de Tour Down Under. Daarna reed hij tot 2013 enkel in 2008 nog mee in Australië. Maar vanaf 2013 is hij er elk jaar bij geweest. Bij Trek-Segafredo zal men in dienst rijden van kopman én thuisrijder Richie Porte.

Koen de Kort tijdens de ploegenpresentatie van de Tour de France.Cees Bol (Team Sunweb)
Wat een ander verhaal bij Cees Bol. Vorig jaar reed hij als neo-prof al wel wat profwedstrijden (onder andere Parijs-Tours), maar in de Tour Down Under begint de 23-jarige Bol aan zijn 1e volledige profjaar. Kan hij aan zijn ploeg Sunweb laten zien dat hij het niveau aankan?

Robert Gesink (Team Jumbo-Visma)
Pas 3 keer reed Robert Gesink de Tour Down Under en in alle edities haalde hij de top-10 van het eindklassement: 6e in 2014, 8e in 2017 en 10e vorig jaar. Qua resultaten gaat het voor de 32-jarige klimmer de laatste jaren wel achteruit. Kan hij in Australië een goede uitslag rijden?

Danny van Poppel (Team Jumbo-Visma)
De sprinter bij het Nederlandse Jumbo-Visma is Danny van Poppel. De 25-jarige Van Poppel wil zich dit jaar meer gaan richten op klassiekers, maar kan zo aan het begin van het seizoen prima zijn sprintbenen testen. En misschien kan hij bergop ook wel lang mee?

Danny van Poppel geniet van een biertje na de zege in Halle-Ingooigem.Lennard Hofstede (Team Jumbo-Visma)
Na 2 jaar bij Team Sunweb koos Lennard Hofstede ervoor om over te stappen naar Team Jumbo-Visma. Hij zal toch vooral in dienst moeten rijden bij de ambitieuze ploeg, maar mag hopen op een eigen kans hier en daar.

Tom Leezer (Team Jumbo-Visma)
Al 33 jaar, maar nog altijd van onschatbare waarde in de Nederlandse World Tour-ploeg. Tom Leezer rijdt (met de jeugdcategorieën meegerekend) al vanaf 2005 (!) bij het team en is er al vanaf 2008 prof. Een echte wegkapitein, die Danny van Poppel uitstekend kan helpen in de sprintvoorbereiding.

Tom Leezer.Bert-Jan Lindeman (Team Jumbo-Visma)
De 5e en laatste Nederlander in de selectie van Team Jumbo-Visma is Bert-Jan Lindeman. Een echte aanvaller, die in 2015 een rit in de Vuelta won. Mag in Australië misschien ook wel in de aanval gaan van de ploegleiding. Bij Jumbo-Visma rijden naast de 5 Nederlanders ook George Bennett en Maarten Wynants mee.

Wout Poels (Team Sky)
Hij maakt zijn debuut in de Tour Down Under, maar Wout Poels mag direct als 1 van de kanshebbers worden gezien voor de eindzege. Poels werd al aangewezen als kopman bij Team Sky en met de korte, lastige hellingen in het parcours moeten er kansen liggen voor de oud-winnaar van Luik-Bastenaken-Luik.

Wout Poels in actie tijdens de Tour de France.Dylan van Baarle (Team Sky)
Poels krijgt bij Sky een ijzersterke ploeg met zich mee. Daarin zit ook Dylan van Baarle, die evenals Poels zijn debuut maakt Down Under. Van Baarle zal zich vooral in vorm willen rijden voor de Vlaamse klassiekers. En hij zal kopman Poels moeten bijstaan op weg naar een eventuele eindzege.

Van Baarle checkt zijn lichaam na een val ná de finish van een rit in de Vuelta.


Sjors Tanis