Annemiek van Vleuten wint 3 dagen na olympisch goud meteen weer haar favoriete koers

31 juli 2021

photo: Cor Vos

Amper 3 dagen geleden veroverde ze nog olympisch goud in Tokio en 2 dagen geleden werd ze nog in Scheveningen gehuldigd, zaterdagochtend stond ze in een regenachtig Baskenland aan de start voor de Clásica San Sebastián. Met succes: de 38-jarige renster reed op de laatste klim weg uit het peloton en bleef de rest ruim voor.Eigenlijk zou de Clásica San Sebastián voor vrouwen niet meer georganiseerd worden, want met de Ronde van het Baskenland was er een meerdaags alternatief gevonden. Als gevolg van de coronacrisis ging de wedstrijd in het voorjaar echter niet door en werd er gekozen om net als in 2019 - gewonnen door Lucy Kennedy - een eendaagse variant te organiseren.

Alleen Van Vleuten
Van de 4 olympische oranjevrouwen was alleen tijdritkampioene Van Vleuten aanwezig. Anna van der Breggen, Marianne Vos en Demi Vollering waren er allemaal niet bij toen in alle vroegte het startsein klok voor de 139,8 kilometer lange heuvelklassieker. Voor Van Vleuten is het een van haar favoriete wedstrijden. "Voor mij is het niet moeilijk om hier gemotiveerd aan de start te staan", zei Van Vleuten in de stromende regen in Donostia. "Het is een mooie wedstrijd en ik ken de organisator goed, dus ik wilde hier bij zijn.”

Bekende klim
In de beginfase werd er wel aangevallen en reed er zelfs een groep van 10 weg, maar veel ruimte kregen de aanvalsters niet. Op de Jaizkibel, de bekendste klim uit de Clásica San Sebastián, probeerde Pauliena Rooijakkers een gat te slaan. De renster van Liv Racing kreeg met Audrey Cordon-Ragot, Evita Muzic, Olivia Baril en Ane Santesteban 4 rensters mee. 

Sprong
De voorsprong groeide tot bijna 2 minuten, maar door toedoen van de ploeggenoten van Van Vleuten bleef er voor de laatste hindernis Murgil Tontorra minder dan een minuut over. Op die 2 kilometer steile klim bleef Cordon-Ragot als laatste vluchter over. Voor Van Vleuten was dat het moment om de sprong te maken. De olympisch tijdritkampioene liet de Française gauw achter en begon eenzaam aan de leiding aan de laatste afdaling richting Donostia.

In de slotkilometers kwam de overwinning niet meer in gevaar en bekroonde Van Vleuten een droomweek met winst in een van haar favoriete koersen.