Dames bij Olympische wegrit amper over bergen: ‘Kan toch niet serieus zijn?’

9 augustus 2018

De parcoursen van de wegwedstrijden bij het wielrennen op de Olympische Spelen in Tokio werden vandaag bekend gemaakt. Opvallend: de mannen zullen veel door de bergen in Japan rijden, terwijl de vrouwen een soort sprintparcours voorgeschoteld krijgen.


Oud-wielrenster en journalist Marijn de Vries reageerde geërgerd op het verschil in moeilijkheidsgraad tussen het parcours bij de mannen en de vrouwen. ,,Dit kan toch niet serieus zijn?'', vroeg ze zichzelf af op Twitter.

(Artikel gaat verder onder tweet)


Wat denken sprintdames?
De vrouwen zullen de bergen in en rond Tokio dus vooral mijden, iets wat de sprinters natuurlijk wél goed uitkomt. En misschien wel Marianne Vos, die het ook niet moet hebben van een monsterlijke bergrit. Zo werd ze in 2012, op een soortgelijk parcours, Olympisch kampioene in Londen.

Londen was voor iedereen vlak
De wegrace in 2012 in Londen was niet alleen voor de vrouwen vrijwel volledig vlak. Ook de mannen reden in Londen vooral over vlakke wegen, met enkel Box Hill (3 kilometer aan 3% stijging) als hindernis. Bij de mannen won toen Aleksandr Vinokourov, nota bene een uitstekende klimmer. De inmiddels gestopte Kazach versloeg toen Rigoberto Urán in een sprint-a-deux. En Urán werd in de Tour de France van 2017 2e, dus ook klimmers kunnen resultaat halen in een wedstrijd zonder veel hoogtemeters.