Julian Alaphilippe moet geopereerd worden: ‘Die motor had daar niks te zoeken!’

18 oktober 2020

Patrick Lefevere, de ploegbaas van Deceuninck - Quick-Step, reageerde na de Ronde van Vlaanderen boos op het uitvallen van zijn Franse kopman Julian Alaphilippe. De wereldkampioen fietste samen met de latere winnaar Mathieu van der Poel en nummer 2 Wout van Aert voorop toen hij tegen een langzaam rijdende motor aanreed.


Alaphilippe zat in het laatste wiel en kon de motorrijder niet meer ontwijken. Van der Poel lukte dat net ervoor wel. De Franse coureur liep bij de crash enkele breukjes op in zijn rechterhand. Hij ondergaat maandag een operatie in Herentals.

'Niks te zoeken'
Volgens Lefevere was het de schuld van die motorrijder. ,,Wellicht had de motard van Shimano van de juryvoorzitter de opdracht gekregen om zich achter de koplopers te nestelen, maar die motor van de bond had daar niks te zoeken”, oordeelde Lefevere.

,,Zijn plaats was bovendien aan de buitenkant, niet aan de binnenkant van de bocht. Renners kiezen nu eenmaal steeds de kortste weg. Je zag dat Mathieu van der Poel schrok. Hij kon die motard nog net ontwijken, maar Alaphilippe kon niet meer weg.”

'Niet mee eens'
Lefevere ontkende dat Alaphilippe niet helemaal vrij was te pleiten, omdat hij tijdens een gesprekje met de ploegleiding even niet goed oplette. “Daar ben ik het niet mee eens. Van der Poel reed er ook bijna op en die was met niemand aan het spreken. Je hebt de eerste die iets moet ontwijken, dan een 2de en dan een 3de. Dan wordt het altijd wat moeilijker.”