5 memorabele wielerdoden uit de geschiedenis
i

ANP/EPA

5 memorabele wielerdoden uit de geschiedenis

admin • 16:15, 29-03-2016 / Laatste Update: 11:58, 12-12-2023

De wielerwereld rouwt na een dramatisch Paasweekend. De Belgische wielrenner Antoine Demoitié kwam zondag om het leven in wielerkoers Gent-Wevelgem en Daan Myngheer verloor het leven door een hartaanval in de Critérium International. Het werd maar weer eens bewezen: wielrennen is een levensgevaarlijke sport.

De twee renners worden bijgeschreven in een van de meest tragische Wikipedia-lijstjes die de sport rijk is: een lijst van wielrenners die overleden tijdens een het beoefenen van hun sport. Sportnieuws zet er een paar spraakmakende ongelukken met dodelijke afloop op een rij.

18/07/1995 - Fabio Carsatelli - 15de etappe Tour de France

Tijdens de 15de etappe in de bekendste wielerwedstrijd ter wereld, wordt het hele peloton opgeschrikt door een grote valpartij in de afdaling van de Col de Portet d'Aspet. Een paar renners missen daar de bocht en vliegen rechtstreeks het ravijn in. Het 24-jarige wielertalent Fabio Carsatelli vliegt met zijn hoofd tegen een betonblok aan. Natuurlijk werd hij meteen naar het ziekenhuis gebracht, maar helaas te laat. De Italiaan, die in 1992 Olympisch kampioen werd in Barcelona, overlijdt aan zijn verwondingen. Bij de plek waar hij overleed is een monument geplaatst. Die zul je vast nog wel in beeld zien als de Tour de France deze berg weer passeert.

11/03/2003 - Andrej Kivilev - 2de etappe Parijs-Nice

Bij het overlijden van Fabio Carsatelli werd al gesproken over een 'helmplicht'. In de rittenkoers Parijs-Nice van 2003 was die er nog steeds niet. Andrej Kivilev, de nummer 4 van de Tour de France in 2001, kwam samen met een andere renner ten val. De Kazak raakt meteen in coma door een schedelbasisfractuur en overlijdt de volgende dag in het ziekenhuis. Voor veel mensen is dit echt de druppel. De internationale wielerunie (UCI) besluit om meteen in te grijpen en al snel was het dragen van een helm tijdens een wielerkoers verplicht. Kijk hier een filmpje van het ongeluk.

01/09/2010 - Thomas Casarotto - 3de etappe Giro del Friuli 

Zelfs een helm kan je soms niet redden. Zeker niet als er een auto midden op een smalle weg geparkeerd staat in een afdaling. In de Giro del Friuli kan de Italiaan Thomas Casarotto die auto niet meer ontwijken en knalt met zijn hele lichaam tegen de auto. Twee weken later overlijdt hij aan zijn verwondingen.

09/05/2011 - Wouter Weylandt - 3de etappe Giro d'Italia

Een vreselijke dag voor de Belgische wielerfans. De 26-jarige Wouter Weylandt blijft met zijn pedaal in een muurtje haken tijdens een afdaling. Hij valt en rolt een aantal meters over de grond. Hij overlijdt ter plekke aan een schedelbreuk. Extra dramatisch: De Belg, die het jaar ervoor nog een etappe won in dezelfde ronde, stond op het punt om vader te worden...

13/07/1967 - Tom Simpson - 13de etappe Tour de France

De 'mythische' Mont Ventoux is in 1967 opgenomen in de Tour de France. Het is die dag snikheet; boven de 40°C. Bij het opdraaien van de 21 kilometer-lange berg zit de Brit Tom Simpson in de kopgroep. De beklimming is één grote lijdensweg voor de man die onder andere de Ronde van Vlaanderen won. Simpson lost uit de kopgroep en wordt door bijna iedere renner ingehaald. In de laatste twee kilometer, als die grote zendmast al zo dichtbij lijkt, slingert hij van links naar rechts op de fiets. Toeschouwers proberen hem nog een aantal keren op zijn tweewieler te zetten, maar de Brit stort toch definitief in elkaar. Hij raakt bewusteloos en wordt niet meer wakker in het 'maanlandschap'. Hij sterft door totale uitputting en hitte. Later zijn er amfetamine-tabletten aangetroffen in zijn wielerbroek en alcohol gevonden in zijn bloed.