Annemiek van Vleuten als enige vrouwelijke renster genomineerd voor Veló d'Or
i

AD Sportwereld

Annemiek van Vleuten als enige vrouwelijke renster genomineerd voor Veló d'Or

Martijn Baars • 13:40, 03-10-2019 / Laatste Update: 05:05, 06-01-2024

Mathieu van der Poel en Annemiek van Vleuten maken kans om de prestigieuze verkiezing wielrenner van het jaar, de Vélo d'Or, te winnen. De 2 Nederlanders behoren tot de 12 genomineerden voor de prijs, die in het leven is geroepen door het Franse wielermagazine Vélo Magazine.

Van der Poel werd dit jaar wereldkampioen veldrijden, Europees kampioen op de mountainbike en hij won onder meer de Amstel Gold race op de weg. Van Vleuten veroverde afgelopen zaterdag met een ongekende solo de wereldtitel op de weg. Ze is de enige vrouw die kans maakt op de prijs. De Deense wereldkampioen Mads Pedersen is ook genomineerd.

Alle genomineerden

Naast Van der Poel, Van Vleuten en Pedersen zijn de winnaars van de 3 grote ronden genomineerd: Richard Carapaz, Egan Bernal en Primoz Roglic. De andere kanshebbers zijn de Franse winnaar van Milaan-Sanremo Julian Alaphilippe, de Belg Philippe Gilbert (winnaar Parijs-Roubaix), de Deen Jakob Fuglsang (Luik-Bastenaken-Kuik), Europees kampioen tijdrijden Remco Evenepoel en de sprinters Caleb Ewan en Elia Viviani.

Valverde

De jury van de Vélo d'Or bestaat uit 20 internationale journalisten. De prijs werd vorig jaar uitgereikt aan Alejandro Valverde, die in 2018 de wereldtitel veroverde.