'Bahrain Merida wil Tour-organisatie voor het gerecht slepen na val Nibali'
i

AFP

'Bahrain Merida wil Tour-organisatie voor het gerecht slepen na val Nibali'

Trevor Wagener • 14:27, 21-07-2018 / Laatste Update: 23:57, 04-01-2024

Volgens het Italiaanse medium La Gazzetta Dello Sport is wielerploeg Bahrain-Merida bereid om naar de rechtbank te stappen. De ploeg stelt Tour-organisatie ASO verantwoordelijk voor het uitvallen van kopman Vincenzo Nibali.

De Italiaan kwam ten val op Alpe d’Huez, nadat zijn stuur in aanraking kwam met de riem van een fotocamera van een toeschouwer. Nibali wist de etappe nog wel uit te rijden. Sterker nog: hij wist de schade met een 7e plaats – op 13 seconden van ritwinnaar Geraint Thomas – te beperken. Na onderzoek in het ziekenhuis van Grenoble bleek de 33-jarige Haai van Messina bij de val echter een gebroken ruggenwervel te hebben opgelopen.

According to Gazzetta, Bahrain merida is ready to take legal actions against TDF organizers.

— La Flamme Rouge (@laflammerouge16) 21 juli 2018

Foute boel

Paolo Slongo – de coach van Nibali – wilde vrijdag niet teveel over de zaak zeggen. "Ik weet niet precies wat er gebeurd is en ik wil er niet te diep op ingaan. Ik heb de video’s gezien die rond gingen. Er waren mensen op de weg en de hekken waren niet genoeg om ze tegen te houden. Om op deze manier naar huis te gaan is heel triest", zo liet hij weten aan Cyclingnews.

'Geen controle of investeringen'

Volgens de Italiaanse sportkrant is Bahrain Merida bereid om de Tourorganisatie aan te klagen voor de opgelopen schade. Teammanager Brent Copeland ergert zich aan de manier waarop de Tourorganisatie omgaat met de veiligheid. "Het is duidelijk dat er niet genoeg controles zijn. Er moet meer geïnvesteerd worden in het verbeteren van de veiligheid. Dit is onacceptabel", was de Zuid-Afrikaan streng.

2 maten meten

"De Tourorganisatie doet gewoon niet genoeg. Hoe anders is dit in de Giro, waar de veiligheid wel wordt gewaarborgd. Exemplarisch is de valpartij van Nibali. De toeschouwers hadden de hekken weggeduwd, waardoor de valpartij kon ontstaan."

Daarnaast irriteerde Copeland zich mateloos aan de dubbele standaard van de UCI. "Toen Chris Froome 2 jaar geleden viel op de Ventoux, werd hij in dezelfde tijd geplaatst als de andere klassementsrenners. Volgens de UCI omdat er iets aan de hand was met zijn fiets, en er sprake was van een abnormale situatie, maar de situatie met Vincenzo was ook abnormaal!", rondde Copeland af.